Categoria de șoferi care poate să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. De când se aplică măsura

O categorie de șoferi ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă începând cu data de 1 ianuarie 2026.

18 mai 2023, 13:30
Categoria de șoferi care poate să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. De când se aplică măsura

În cazul în care aveți o mașină veche, veți face parte dintre cei care ar putea să plătească mai mult pe rovinietă. De la 1 ianuarie 2026 există posibilitatea ca legea să se schimbe.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se vrea impunerea unei roviniete în funcție de vechimea autoturismului pe care îl dețin românii.

Citește și Un șofer a fost amendat pentru că nu avea o rovinietă valabilă, chiar dacă mașina era transportată pe platformă

Proiectul ar urma să fie implementat din 1 ianuarie 2026. Totuși, dacă va fi aprobat, ar urma să fie o lovitură pentru deținătorii de mașini vechi. S-ar aplica în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România – durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, dar şi durata de staţionare.

În plus, s-ar putea schimba și perioadele pentru care se poate achiziționa rovinietele, după cum urmează: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Mai mult, Ministerului Transporturilor a mai precizat că tariful rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de TollRo. CNAIR este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

Citește și Harta camerelor fixe pentru rovinietă 2023 pentru toate județele. Cât te costă amenda „Big Brother” vs preţ rovinetă

TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone.