Câți bani a trimis diaspora în România în 2022. Cele mai mari sume vin de la românii din Marea Britanie

Românii plecați la muncă în străinătate au trimis acasă, în primele opt luni din 2022, patru miliarde de euro.

07 nov. 2022, 13:33
Câți bani a trimis diaspora în România în 2022. Cele mai mari sume vin de la românii din Marea Britanie

Potrivit datelor BNR, din Marea Britanie au ajuns în țară 900 de milioane de euro, dar și românii din Italia și Spania au trimis mai mulți bani decât anul trecut.

În primele patru luni ale anului, cei mai mulți bani veneau din Germania, urmată de Marea Britanie. În prezent, pozițiile s-au inversat. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii care lucrează în Marea Britanie, mai exact 897 de milioane de euro, pe când cei din Germania au trimis 796 de milioane de euro.

Citește și: Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Secretar de stat: „Depășim 8 milioane de români în afara granițelor”

Conform statisticilor oficiale, în Regatul Unit este stabilită cea mai mare comunitate de români, în 2021 aici erau 540.000 de cetățeni din România.

Și în Italia și Spania au fost înregistrate creșteri față de anul trecut. Din Italia, românii au trimis aproximativ 617 milioane de euro, iar din Spania 310 milioane de euro, de la începutul anului, până în luna august 2022, potrivit digi24.ro.

Economiștii explică faptul că banii trimiși în țară de românii din diaspora ajută la stabilitatea leului, deoarece susțin cererea prin schimbul valutar din euro în lei.

Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB, mai mult acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Citește și: Criza din energie îi aduce acasă pe românii din diaspora. Adrian a lucrat în Germania şi Anglia, dar s-a întors să fie miner în România, chiar dacă salariul este mai mic