Criza din energie îi aduce acasă pe românii din diaspora. Adrian a lucrat în Germania şi Anglia, dar s-a întors să fie miner în România, chiar dacă salariul este mai mic

Criza din energie, agravată şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina, se dovedeşte a fi o ocazie pentru sute de români din diaspora, care profită de cererea mare de forţă de muncă din combinatele energetice din România şi au astfel posibilitatea de a se întoarce şi de a munci aproape de familii.

09 iun. 2022, 09:40
Criza din energie îi aduce acasă pe românii din diaspora. Adrian a lucrat în Germania şi Anglia, dar s-a întors să fie miner în România, chiar dacă salariul este mai mic

Cel mai mare producător de energie pe cărbune din România a început să lucreze aproape de capacitate maximă, pentru a face faţă crizei, astfel că a făcut în ultima perioadă 600 de angajări din aproximativ 2.000 de români care au aplicat.

Pentru că avem tot mai multă nevoie de energie în contextul crizei declanşate de războiul din vecini, Complexul Energetic Oltenia a făcut angajări. 128 de tineri au început munca numai la cariera Roşia.

Unuldintre românii angajaţi în mină se numeşte Adrian, este maşinist, iar înainte a lucrat în Germania şi Anglia, unde spune că avea un salariu de trei ori mai mare decât în ţară, dar aici are marele avantaj că este aproape de familie.

„Peste hotare e greu, dar am plecat pentru nişte bani mai mulţi. Am renunţat acolo să venim aici pe nişte bani mai puţini, măcar să stăm lângă familie. Este cam greu, condiţiile sunt grele, cum se şi vede, dar să fim mai aproape de familie. Am lucrat şi în afară patru ani prin Germania, un an în Anglia.”, a declarat Adrian pentru Observatornews.

Un alt proaspăt angajat, Gabriel, de 22 de ani, a fost convins de tatăl său, miner pensionat, să se întoarcă acasă. El spune că se simte mai bine printre români, care sunt mai înţelegători decât străinii.

Citeşte şi: Condiţii de muncă în Germania. Tot ce trebuie să ştii despre salariu şi perioada de probă

„Am lucrat în Germania, şofer la Amazon. Am fost şi în agricultură. Am fost în Olanda la abator. Este greu (n.r. lucrul în mină), dar nu avem ce să facem. Decât să stăm plecaţi prin străinătate, e mai bine aici, în România, lângă casă. Acolo oamenii sunt mai duri cu tine. Aici sunt mai înţelegători.

Câştigam mai mult acolo, dar e mai bine aici, să fiu lângă casă, să mă înţeleg cu colegii.”, a declarat Gabriel.

Directorul carierei spune că este mare nevoie de forţă de muncă, pentru a face faţă lucrului la capacitate maximă, şapte zile pe săptămână.

„Ne asigură o gură de oxigen, să putem dezvolta cariera deoarece trebuie să funcţionăm cu capacitate maximă, la un program de şapte zile.”, a spus Cosmin Trufelea, directorul carierei Roşia.

Salariul unui începător în minerit este de 3.000 de lei, sumă la care se adaugă prime de ziua meseriei, de Crăciun şi sporuri, astfel că venitul lor ajunge la o medie de 4.000 de lei lunar. Acum, compania energetică numără 11 mii de mineri şi energeticieni. Potrivit planului de restructurare aprobat înainte de războiul din Ucraina de Uniunea Europeană, carierele care vor rămâne fără cărbune se vor închide treptat, până în 2030. Cariera Roşia e ultima pe listă.

Citeşte şi: Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul