Câți bani câștigă la finalul lunii profesorii de la școli private. Salariile sunt cât se poate de atractive

În lumina reflectoarelor în acest moment este greva profesorilor. Aceștia sunt nemulțumiți de veniturile pe care le primesc din partea statului. La polul opus se află profesorii care activează în învățământul privat. Aceștia se bucură de salarii semnificativ mai mari.

30 mai 2023, 15:25
Câți bani câștigă la finalul lunii profesorii de la școli private. Salariile sunt cât se poate de atractive
Câți bani câștigă la finalul lunii profesorii de la școli private. Salariile sunt cât se poate de atractive

În contextul în care România este în plină grevă în Educație, sistemul privat de învățământ oferă salarii cât se poate de apetisante. Aceste instituții private încearcă să ocupe cele 600 de posturi libere, iar profesorii sunt din ce în ce mai interesați să se reorienteze spre această direcție, conform datelor oferite de o campanie de recrutare.

Citește și: Greva continuă! Marius Budăi, după negocierile cu profesorii: „Începem să discutăm tehnic, pe grila de salarizare”. Marius Nistor: „Protestul de mâine se ţine”

„Sistemul privat de educaţie a prins avânt în ultimii ani în România, în contextul în care cererea pentru condiţii mai bune a crescut, atât din partea părinţilor, cât şi a personalului didactic. În mediul privat, salariile sunt dictate de cerere şi ofertă, iar instituţiile private de învăţământ, care caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere, pot oferi salarii care ajung şi la 1.400 de euro net. Tot mai mulţi profesori se orientează spre acest sector”, potrivit datelor centralizate de platforma Bestjobs, aceste poziţii atrăgând lunar mii de aplicări, transmite Agerpres.

Câți bani câștigă profesorii din sectorul privat

Dacă privim prin comparație cu instituțiile de învățământ de stat, salariile sunt cu mult mai atractive în sectorul privat. De exemplu, un profesor sau o învățătoare de limba germană poate să beneficieze de un venit care variază între 1.000și 1.400 de euro net lunar. Un alt exemplu relevant este oferit de o școală acreditată din Corbeanca, care are clase de maximum 12 elevi. Acolo, un învățător din ciclul primar şi preşcolar are un salariu care poate varia între 800 – 1.300 euro net/ lună.

Cele mai multe anunțuri sunt pentru orașele mari din țară, unde este înregistrată o cerere crescută pentru școli și grădinițe private. În mod categoric, pe primul loc în clasament se situează Bucureștiul (Ilfov). Următoarele poziții sunt ocupate de orașe precum  Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Iaşi, se arată în comunicatul platformei de recrutare.

„Educaţia reprezintă unul dintre domeniile cheie ale oricărei ţări, cu rol decisiv în formarea societăţii viitorului. Mediul privat a intuit foarte bine dorinţa românilor de a avea acces la o educaţie de calitate, iar acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu de puţine ori, profesorii şi educatorii din sistemul public aleg să lucreze în mediul privat, atraşi de salarii mai mari şi condiţii de lucru asemănătoare cu cele din Occident”, a declarat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul nu găsește bani pentru majorarea salariilor, dar oferă 1500 lei în plus ca bonus. Profesorii resping oferta și continuă protestele