Câți bani câștigă săptămânal un șofer de Uber în București. Calculul făcut „cu ore fix ca la un job normal”

Un șofer care lucrează în sistem de ride-sharing prin intermediul platformei Uber, în București, a furnizat o statistică a veniturilor sale.

10 ian. 2023, 17:52
Câți bani câștigă săptămânal un șofer de Uber în București. Calculul făcut „cu ore fix ca la un job normal”
Câți bani câștigă un șofer de Uber

Economistul Andrei Caramitru a făcut publice câștigurile săptămânale ale unui șofer de Uber în București, într-o postare pe pagina lui de Facebook.

„Venituri pe Uber în București: 2.500 Rom pe săptămână, cu ore fix ca la un job normal ( poza e primită de la un șofer de Uber care mi-a trimis toată secvenșa lui săptămânală – face suma asta consistent).

Majoritatea trag mai mult (bagă nu 8, ci 9-10 ore pe zi plus un pic în weekend) și sunt activi și pe Bolt. Se ajunge așa la 13.000 RON pe lună”, a scris acesta.

Citește și: Amendă de milioane de dolari pentru Uber, după ce și-a fraudat clienţii

Postarea a strâns peste 1.000 de aprecieri și sute de comentarii.

„Cât de ușor își găsesc oamenii scuze. Și grasă și frumoasă și devreme acasă! Nu se poate. Cine vrea să facă bani mulți trebuie să muncească, să facă sacrificii”, „Jumătate din banii ăia se duc. Comisionul Uber, benzină, reparații mașină, amortizare vehicul, taxe, comisionul firmei dacă nu ai tu. Plus că ți-a trimis o perioadă bună. Ianuarie nu e nici pe departe la fel de fericit. La fel și vara”, „Dacă muncești de luni până duminică înseamnă că ești SCLAV!”, „Ideea acestor postări, după mine, era de a arăta că se pot face bani okay și în România. Așa este, și eu am cunoscut oameni care căștigă în România cel puțin la fel (uneori chiar mai mult!) decât în Occident”, au fost câteva dintre reacțiile internauților.

Citește și: Cele mai mari ţepe pe care le dau şoferii de Uber şi Bolt. E mai rău ca la taxi!

Însă, au fost și câteva persoane sceptice în ceea ce privește meseria de șofer la Uber.

Ținând cont că la brut ai costuri salariale de 45% – pe net e aproape jumătate. Pe PFA ar fi vreo doar vreo 17% dacă nu îți faci și carte de muncă, deci asta înseamnă că rămâne să zicem cu 8.000 de lei la net.

Apoi, ca și costuri, o mașină mănâncă enorm: combustibil, întreținere, taxe, prețul de achiziție. Eu nu fac taxi, și costurile auto ma duc undeva la 2500 de lei /lună, fără a avea o mașină cu pretenții. De fapt, omul rămâne net cu 1200-1300 de euro pe lună, ceea ce nu e rău, dar nu e minunat”, „Dacă toți am face uber, ne-am plimba între noi!” sau „Am avut un prieten bun care vorbea numai în venituri, fără să ia în calcul și cheltuielile. Acum e în faliment”, au spus alții.