Câţi bani vor da şoferii pe poliţa RCA după plafonarea preţurilor. Apar noi firme de asigurare pe piaţă

Brokerii estimează că tarifele poliţelor RCA ar urma să scadă cu aproape 600 de lei, după ce Guvernul va plafona preţurile. Potrivit jurnaliştilor de la ECONOMICA.NET, pe piaţa asigurărilor din România ar urma să pătrundă noi firme.

03 apr. 2022, 12:06
Câţi bani vor da şoferii pe poliţa RCA după plafonarea preţurilor. Apar noi firme de asigurare pe piaţă

Câţi bani vor da şoferii pe poliţa RCA după plafonarea preţurilor. Brokerii estimează că după îngheţarea preţurilor, şoferii vor da pe poliţa anuală de asigurare cu aproape 600 de lei mai puţin.

Câţi bani vor da şoferii pe poliţa RCA după plafonarea preţurilor

Un şofer în vârstă de 50 de ani, care are o maşină 1200 CMC, plăteşte acum 1200 de lei pe an pe poliţa de asigurare. După ce preţul va fi îngheţat, acesta va plăti 762 de lei pe an, adică mai puţin cu 438 de lei.

Un şofer în vârstă de 30 de ani, cu acelaşi tip de maşină, plăteşte în prezent 1.880 de lei pe an pentru poliţa RCA. După plafonare, acesta va plăti 1286 de lei pe an, adică mai puţin cu 594 de lei.

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Şoferii nu mai pot fi amendaţi pentru că nu au asupra lor poliţa RCA

Proiectul de plafonare a prețurilor RCA a fost pus în discuție pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Acesta a stârnit reacții negative din zona brokerilor și a societăților de asigurare. Varianta plafonării rămâne însă de actualitate, în condițiile în care prețurile au crescut enorm , mai ales în zona vehiculelor comerciale de transport.

O scădere a prețurilor ar putea fi însă un argument pentru renunțarea la această inițiativă. Recent, președintele ASF, Nicu Marcu, a arătat la o conferință de specialitate că a cerut societăților de asigurare să găsească soluții pentru limitarea creșterilor de preț la RCA și că era dorit ca piața să regleze prețurile, fapt care nu s-a întâmplat, motiv pentru care Autoritatea a și propus plafonarea tarifelor.

Apar noi firme pe piaţa asigurărilor din România

Potrivit jurnaliştilor de la ECONOMICA.NET, pe piaţa asigurărilor din România vor intra noi firme. Una dintre ele este Sirius International. Aceasta este parte a unui grup înregistrat în Suedia și controlat de un reasigurător cu sediul în Bermuda. Potrivit primelor informaţii, principala țintă a companiei va fi zona de asigurări de garanții, lăsată aproape liberă după falimentul City Insurance.

Sirius International liderul unui sindicat care operează pe cea mai cunoscută bursă de asigurări a lumii, Lloyds. În 2020, grupul a marcat o creștere fulminantă a primelor brute subscrise, de la aproximativ 3,6 miliarde de euro la peste 6,6 miliarde. Activitatea de bază sunt reasigurările.

Şi alte companii din străinătate vor să intre pe piața din România, în baza drepturilor europene. Sistemul folosit va fi așa numit MGA(managing general agent). Acesta  este un sistem reglementat la nivel UE, prin Directivă, acum doar 3-4 ani și va fi folosit în premieră pentru România.

Citeşte şi Vești proaste pentru români. Polițele RCA au ajuns să coste în 2022 cât două rate la un apartament

De ce e important să ai CASCO. Cele mai inedite incidente despăgubite

Spre deosebire de RCA, CASCO este o asigurare mai flexibilă, care despăgubeşte mult mai multe riscuri, între care: furtul maşinii, diferite avarii (loviri, zgârieturi, căderi de apă sau alte obiecte pe suprafaţa maşinii), avarii provenite din fenomene naturale sau meteo extreme (grindină, căderi masive de zăpadă sau gheaţă, inundaţii, cutremure, alunecări de teren), vandalism (acţiuni răuvoitoare de distrugere la exterior sau la interior).

Pe lângă acestea, există şi incidente mai puţin obişnuite, pentru care şoferii primesc despăgubiri prin CASCO.

Iată câteva exemple oferite de Leader team Broker:

Aspiraţia apei în motor, ca urmare a circulaţiei pe drumuri inundate temporar din cauza revărsării apelor pluviale sau alte fenomene naturale – asiguratul circula într-un pasaj inundat, iar apa a ajuns în motor, în timpul traversării. Compania a despăgubit înlocuirea motorului şi a părţilor electronice componente.

Acţiunea animalelor. De exemplu, primeşti despăgubiri dacă îţi roade şoarecele cablurile de la maşină

Pierderea sau furtul cheilor – în cazul pierderii accidentale sau al furtul cheilor autovehiculului asigurat, şoferul primeşte autoturism la schimb din aceeaşi clasă, dacă reparaţia durează mai mult de 5 zile.

Clauza VIP care prevede cazarea la hotel a conducătorului autovehiculului şi pasagerilor – asigurarea CASCO despăgubeşte cazarea pe perioada reparaţiei autovehiculului, dar nu mai mult de 2 nopţi, în limita a 12- de euro de persoană/noapte.