Câți prieteni poate avea un om. Creierul nostru nu este suficient de mare pentru a ne permite să menţinem relaţii de prietenie cu prea multe persoane

Ştiaţi că o persoană poate avea doar un anumit număr de prieteni? Creierul nostru nu este suficient de mare pentru a ne permite să menţinem relaţii de prietenie cu atât de multe persoane pe cât ne-am dori.

21 mai 2021, 17:20
Câți prieteni poate avea un om. Creierul nostru nu este suficient de mare pentru a ne permite să menţinem relaţii de prietenie cu prea multe persoane

Câți prieteni poate avea un om. Numărul prietenilor unui om poate fi calculat cu ajutorul formulei lui Dunbar. Acesta este… 150. Deci cu 150 de oameni poate cineva să dezvolte relaţii sociale stabile simultan.

Câți prieteni poate avea un om. Numărul lui Dunbar

Creierul nostru nu este suficient de mare pentru a ne permite să menţinem relaţii de prietenie cu mai mult de 150 de persoane. Chiar şi această limită, dictată de capacitatea noastră cognitivă, este o performanţă a evoluţiei umane, datorită neocortexului foarte extins al speciei noastre.

Numărul lui Dunbar este un concept definit, în 1992, de antropologul şi biologul britanic Robin Dunbar, preocupat de studiul fiinţei umane, sub toate aspectele – fizice, psihice şi culturale – interesat de procesele cognitive, potrivit yoda.ro

Există, însă, şi oameni de ştiinţă care neagă veridicitatea acestui număr.

Citeste si „A trebuit să-mi mănânc prietenii morți ca să rămân în viață”. Experienţa terifiantă a supraviețuitorului unui accident aerian

Fundația teoretică a numărului lui Dunbar este una instabilă. Creierele altor primate nu gestionează informația la fel cum o face creierul uman, iar modelul lor de socializare este explicat de alți factori decât cel cerebral, precum ceea ce mănâncă și care sunt dușmanii lor”, a explicat zoologul Patrik Lindenfors de la Universitatea din Stockholm.

Numărul lui Dunbar a fost descoperit inițial pornind de la ideea că volumul neocortexului din creierul primatelor funcționează ca o constrângere în dezvoltarea de relații sociale.

Sugerează că numărul de neuroni din neocortex limitează capacitatea organismului de a procesa informații, iar aceasta, la rândul său, restrânge numărul de relații pe care un individ le poate susține simultan. Când dimensiunea unui grup trece de această limită, acesta devine instabil și începe să se fragmenteze. Astfel, este delimitat un nivel superior până la care orice specie poate menține unități sociale coezive, în timp”, explica Dunbar în studiul său din 1992.

Dunbar a început să extrapoleze teoria la nivelul oamenilor în 1993, iar timp de zece ani a realizat studii intense referitoare la mecanismele cognitive și comportamentale care stau la baza relaţiilor interumane.

Numărul lui Dunbar, contestat de mai mulţi oameni de ştiinţă

Și deși o serie de studii au susținut ideea lui Dunbar, noua cercetare demontează teoria conform căreia ea poate fi aplicată și pentru parametrii de socializare în cazul oamenilor.

Citeste si De ce nu este bine să dormi cu televizorul aprins. Concluziile oamenilor de ştiinţă

„Nu este posibil să faci o estimare precisă pentru oameni folosind metodele și datele disponibile”, a spus și evoluționistul Andreas Wartel. În cercetarea lor, specialiștii au folosit metode statistice moderne pentru a găsi o nouă perspectivă în ceea ce privește relația dintre grupurile de oameni și dimensiunile neocortexului la primate, bucurându-se de avantajele tehnologiei avansate.

Rezultatele sugerează că un grup social uman stabil poate fi mult mai mic de 150 de indivizi, cu una dintre limitele superioare fiind estimată chiar la 42 de indivizi, iar o altă estimare ajungând între 70 și 107 persoane. Totuși, aceștia sunt de părere că stabilirea unui număr este inutilă, pentru că nu se poate deduce o limită a capacității umane de socializare în acest fel.