Câți români mai trebuie să primească ajutorul social de 250 de lei, pe cardul „antisărăcie” / Guvernul așteaptă aprobare de la Comisia Europeană

Românii din pătura de mijloc și cei mai săraci nu mai fac față scumpirilor în lanț. Pentru a mai liniști spiritele, Guvernul Nicoale Ciucă a eliberat vouchere sociale pentru cei care se află în cea mai grea situație financiară. 

06 iul. 2022, 17:14
Câți români mai trebuie să primească ajutorul social de 250 de lei, pe cardul „antisărăcie” / Guvernul așteaptă aprobare de la Comisia Europeană

Până miercuri, 6 iulie, 1 milion de carduri cu 250 de lei pentru achiziția de alimente au fost emise, a transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme”, potrivit comunicatului transmis de reprezentanții instituției.

Distribuirea cardurilor a început din 10 iunie 2022, prin programul „Sprijin pentru România”. 2,5 milioane de români beneficiază de acest ajutor social.

„Aşa cum instituţia noastră şi-a asumat de la începutul derulării programului, la 10 iunie a început distribuirea cardurilor către beneficiari, iar la 20 iunie a început alimentarea lor, care se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul în care este primit de beneficiar”, a mai transmis Ministerul.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române.

Reprezentanţii ministerului susţin că întârzieri privind emiterea sunt cauzate de criza globală de cipuri.

Guvernul vrea să acorde voucherele pentru săraci până în 2027, dar pentru această măsură are nevoie de acordul Comisiei Europene, condus de către Ursula von der Leyen.

 

Instrucțiuni de utilizare a cardurilor pentru săraci

 

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face în baza următoarei proceduri:

  • luni, Poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
  • marţi emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;
  • miercuri are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;
  • joi şi vineri se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar.

Astfel, pentru tranşa 1, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.