Câţi români pot locui simultan la aceeaşi adresă. S-a schimbat legea în Senat!

Momentele în care mii de persoane apărwau brusc la aceeaşi adresă înaintea unor alegeri importante pare să se fi terminat. Parlamentul a modificat legea astfel încât nu mai muilt de zece peroane să poate locui la acelaşi domiciliu.

08 feb. 2023, 19:01
Câţi români pot locui simultan la aceeaşi adresă. S-a schimbat legea în Senat!

Senatul a adoptat, miercuri, ca prim for sesizat, proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români prin care este stabilit că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate decât maximum zece persoane.

Cinci milioane de români vor primi buletinele electronice gratuit. Cine va suporta cheltuielile
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede iniţiativa legislativă a PSD.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţă a persoanelor, a datelor înregistrate în Registrul de Evidenţă a Persoanelor, precum şi crearea de facilităţi cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate.

Se schimbă buletinele! Imprimeria Naţională organizează licitaţie pentru certificatele digitale necesare autentificării cetățenilor în sistemele IT publice și private
”De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa a persoanelor fizice”, mai prevede sursa citată.

„Persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”, conform expunerii de motive a proiectului de lege.

Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.