Cauciucuri de iarnă 2021. Avertismentul Poliţiei Române pentru şoferii care pleacă la munte

Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei.

03 dec. 2021, 18:36
Cauciucuri de iarnă 2021. Avertismentul Poliţiei Române pentru şoferii care pleacă la munte

Cauciucuri de iarnă 2021.

Conform „Legii cauciucurilor de iarnă”, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chichiura impun folosirea anvelorpelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Cum, în unele zone din țară, iarna și-a făcut deja simțită prezența din luna octombrie, Poliția Română a transmis un avertisment înaintea weekendului.

„Salutare!

Mâine, cum se crapă de ziuă, pleci la munte, așa-i?

Și…muntele nu pleacă nicăieri, așa-i?

Prin urmare, nu te grăbești, așa-i?

Știu că pentru un selfie reușit ai nevoie de o locație faină.

Așadar… condu prudent, echipează mașina cu anvelopele de iarnă și nu te aventura mai mult decât trebuie!

P.s. Aștept cel mai reușit selfie!

Weekend liniștit!”, a scris Poliţia Română pe pagina de Facebook.

Anvelope de iarnă 2021. Cum trebuie să alegi cauciucurile pentru sezonul rece. Secretele pe care trebuie să le știe orice șofer!

Cauciucuri de iarnă 2021. Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare.

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

Atenţie, şoferi! Când trebuie să schimbaţi cauciucurile în sezonul rece ca să nu primiţi amendă

Pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și pentru a le crește durata de viață, specialiștii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.

Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.