CAUCIUCURI DE IARNĂ. De ce este bine să îţi montezi deja anvelopele de iarnă

Deşi suntem încă în octombrie, vremea este mai degrabă specifică începutului de decembrie. Şoferii ar trebui să ţină cont de asta dacă vor să treacă cu bine peste anotimpul rece. 

29 oct. 2014, 08:16
CAUCIUCURI DE IARNĂ. De ce este bine să îţi montezi deja anvelopele de iarnă

Pentru că vremea se anunţă a fi capricioasă în următoarele săptămâni, şoferii ar trebui să şină cont de sfturile date de profesioniştii în domeniul auto, scrie promotor.ro.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât te costă anvelopele de iarnă şi cât costă montarea lor pe maşină

1. Montează-ţi deja anvelopele de iarnă!

Deşi în timpul zilei temperatura aerului poate urca la peste 10 grade Celsius, maşina este folosită în special dimineaţa şi seara, când deja e suficient de frig pentru ca o anvelopă de iarnă să facă diferenţa. Oricum, temperaturile de peste 15 grade Celsius nu vor mai reveni în mare parte din ţară, deci nu amânaţi montarea anvelopelor de iarnă. 

2. Verifică antigelul

Verifică să ai antigel potrivit în motor, nu lăsa asta pe mai târziu, sau te poţi trezi cu mari probleme imediat cum temperaturile scad sub zero, ceea ce se întâmplă deja în cursul nopţii

Citeşte şi Poliţia rutieră, avertisment pentru şoferii care merg fără CAUCIUCURI DE IARNA

3. Ţine permament o haină călduroasă în maşină

Deşi afară poate fi încă prea cald pentru o haină de iarnă, mai ales dacă pleci la drum lung ia cu tine o haină groasă în maşină, pentru orice eventualitate. Diferenţa dintre aerul cald din maşină şi aerul îngheţat de afară în cazul unui accident este majoră, iar dacă eşti nevoit să-ţi părăseşti maşina în cazul unui accident, vei tremura precum cel de mai jos. Adaugă 20 de minute de frig şi deja intri în hipotermie.

4. Înlocuieşte lichidul de parbriz de vară cu unul de iarnă

Dacă ai obiceiul (prost) de a dilua lichidul de parbriz cu apă, acum e momentul pentru a-l schimba cu unul nediluat, pregătit de iarnă. A nu face asta poate duce la îngheţarea instantanee a apei pe parbriz atunci când vrei să-l cureţi, limitându-ţi drastic şi neaşteptat vizibilitatea.

5. La drum lung, ia cu tine provizii pentru orice eventualitate

Dacă ai de făcut un drum în afara localităţii, e bine să ai şi ceva apă potabilă la tine, precum şi câteva pacheţele cu snack-uri dulci şi sărate. Nu ai de unde să ştii dacă rămâi blocat din cauza stării drumului, iar lipsa acestora devine acută în orele de aşteptare în coloană.

6. Verifică starea bateriei

Dacă ştii că bateria ta e cam veche, nu prea ai vrea să rămâi blocat undeva departe de casă pentru că maşina nu mai porneşte, nu? Poate e cazul să investeşti într-una nouă, mai ales dacă ai drum lung.

7. Curăţă-ţi sistemul de climatizare

Indiferent ce sistem de climatizare ai, e timpul să îl cureţi. Atenţie mai ales la frunzele moarte de peste prizele de aer, precum şi la orice mizerii care pot menţine umezeala. Ploile reci din această perioadă îţi pot aburi rapid geamurile, iar ventilaţia trebuie să fie uscată pentru a vedea cum trebuie afară.