Căutarea ursului care a ucis un bărbat în Dâmboviţa, suspendată până vineri

Vânătorii au oprit, joi seară, căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani, în zona satului Dealul Frumos, din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa, operaţiunea urmând să fie reluată, vineri dimineaţă, la Moroieni.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 18:27
Căutarea ursului care a ucis un bărbat în Dâmboviţa, suspendată până vineri

Potrivit şefului IPJ Dâmboviţa, comisar şef Daniil Zepişi, echipele mixte formate din jandarmi şi poliţişti continuă să patruleze în zonă şi în noaptea de joi spre vineri, în zona de nord a judeţului, pe străzile şi uliţele comunelor Moroeni, Pietroşiţa şi Buciumeni pentru a preveni o nouă tragedie.

„Timp de câteva ore, vânători însoţiţi de câinii de vânătoare au căutat şi în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, unde echipele nu au găsit urme de sânge, şi nici urşi. Animalul este însă rănit şi este prea periculos ca operaţiunea de căutare să continue pe timpul nopţii, aşa că dimineaţă (n.r. – vineri dimineaţă) se va relua la Moroieni, în localitatea învecinată”, a declarat comisarul şef Danil Zepişi.

La ora transmiterii acestei ştiri, căutările au fost suspendate, iar cele patru echipaje canine din cadrul Centrului Chinologic «Dr. Aurel Greblea» Sibiu s-au reîntors acasă, urmând ca la operaţiunea de vineri să fie utilizaţi doar câinii de vânătoare.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Potrivit probelor existente la dosarul de complicitate la braconaj şi favorizarea infractorului, întocmit de procurorii dâmboviţeni, în baza unei înţelegeri prealabile, Mihai Marmandiu l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar Severin Marmandiu a ascuns uneltele şi capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale.

În dosarul în care s-au făcut cercetări pentru braconaj apare şi numele bărbatului ucis de urs, Ilie Leontescu, în vârstă de 63 de ani, cei doi bărbaţi reţinuţi miercuri seară pentru complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, recunoscând că l-au ajutat pe Leontescu să ucidă ursul.

Cei doi bărbaţi au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laţ încă de marţi şi că miercuri dimineaţă s-au dus toţi trei ca să-l ucidă şi să-l transporte apoi cu o căruţă.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Mihai Marmandiu şi Severin Marmandiu, cei doi bărbaţi care l-au însoţit pe Leontescu, au primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, fiind cercetaţi în continuare în stare de libertate.