Căutări disperate ale unor vaci dispărute în Mehedinţi. Şef Garda de Mediu: Sunt semisălbatice şi periculoase

Ghinion teribil pentru un fermier din satul mehedinţean Izvoarele, comuna Gruia. Bărbatul a plătit peste 80.000 de euro pentru 50 de vaci din rasa Black Angus, pe care le-a cumpărat din Austria. În momentul când au fost aduse în ţară, cel mai probabil speriate de pe drum, animalele au rupt gardurile ţarcului şi au fugit prin pădure. Ajutat de localnici şi de autorităţi, fermierul încearcă încă de miercuri să strângă vacile, dar fără succes.

03 oct. 2014, 08:18
Căutări disperate ale unor vaci dispărute în Mehedinţi. Şef Garda de Mediu: Sunt semisălbatice şi periculoase

Vacile au fost aduse în satul Izvoarele tocmai din Austria. Bărbatul a plătit pentru ele 75.000 de euro, plus transportul. Numai că, după ce au fost coborâte prin maşină, animalele au fost băgate într-un ţarc improvizat şi, speriate, au fugit prin pădure.

„Va dati seama, cand le-a dat jos din tir, daca le lasa cate putine sa se potoleasca, dar le-a dat drumul gramada si n-am avut ce sa le facem. Se potolisera, dar cand le-a dar drumul la celelalte 30, gata”, a spus un om care a participat la descărcarea animalelor. 

De două zile, fermierul şi zeci de localnici încercă să readucă animalele în ţarc. Fermierul a alertat şi Garda de mediu şi pompierii, care împreună cu localnicii au plecat în căutarea animalelor. „Împreuna cu ISU, politia si primaria incercam sa dam o mana de ajutor sa aducem aceste animale la loc sigur. Sunt semisălbatice si de aceea nici nu reusesc sa le prindă. Pot ataca oamenii sau animalele”, a spus Cătălin Tutilescu, comisar şef Garda de Mediu Mehedinţi.

 

Citeşte şi VIDEO ŞOCANT. Cum sunt măcelărite vitele exportate din România în Fâşia Gaza

La rândul său, fermierul Grigore Gheorghe, a precizat că bovinele din rasa Black Angus pot deveni foarte agresive şi reprezenta un pericol pentru oameni dacă nu vor fi readuse în ţarcul fermei.

„Sper să fiu sprijinit în recuperarea lor, mai ales că fiecare animal m-a costat 1.500 de euro. Ar fi o pierdere însemnată pentru mine şi pentru întreaga comunitate dacă nu vor fi aduse în cireadă”, a spus Gheorghe.