Caz de malarie în București! Direcția de Sănătate Publică a Capitalei a fost informată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” cu privire la confirmarea, prin analize de laborator, a respectivului caz, informează Ministerul Sănătății.
Pacientul diagnosticat cu malarie este un bărbat de 69 de ani din București, care nu a călătorit de curând în afara țării.
Bărbatul este în stare stabilă și urmează tratament medicamentos specific acestei boli.
Citește și Suspiciune de antrax în România. Pacienţii au consumat carne de oaie
În acest caz de malarie, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a demarat o anchetă epidemiologică, conform metodologiei specifice, pentru depistarea cauzei îmbolnăvirii.
”De la începutul anului, în România au fost raportate 21 de cazuri de malarie, toate cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie”, mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar. Boala poate fi prevenită prin administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor ale acestei insecte.
Simptomele pot fi febră, frisoane, transpirație excesivă, dureri de cap, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau articulare, oboseală și, în cazuri severe, convulsii sau insuficiență renală.
Într-o atenționare emisă la începutul anului trecut, Ministerul Sănătății recomanda celor care intenționează să călătorească în străinătate să ceară sfatul medicilor despre cum să se protejeze contra malariei.
În iunie, la Spitalul ”Victor Babeş” din Capitală erau trataţi pacienţi cu malarie, febra Dengue sau cu diverse infecţii grave provocate de înţepăturile anumitor insecte. Riscurile de îmbolnăvire sunt mari atât pentru cei care călătoresc în Asia și Africa, dar şi pentru destinații din Europa, susțin experții.
”Această opinie (de la medic – n.r.) trebuie cerută măcar cu patru săptămâni înainte de plecare. De obicei, ne confruntăm cu foarte multe cazuri de malarie care vin din zonele endemice sau ne confruntăm cu cazuri de infecții cu diverse tipuri de virusuri transmise de țânțari, cum ar fi febra Dengue”, declarat în iunie, pentru antena3, managerul Spitalului ”Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, .
Bolile contagioase pe care le putem lua din vacanţă debutează de regulă cu febră înaltă, dureri de cap, tuse, dureri musculare, erupţii care nu dispar sau afecţiuni digestive.