Caz revoltător! Insectele, introduse în meniul românilor, pe furiș. Procurorii au început cercetările

Discuțiile despre introducerea insectelor în meniul românilor, etichetate la un moment dat drept „teorii ale conspirației", încep să devină realitate. Statul român a început „experimentul". S-au livrat primele pachete cu alimente din resturi de insecte. 

15 dec. 2022, 09:04
Caz revoltător! Insectele, introduse în meniul românilor, pe furiș. Procurorii au început cercetările

Cei mai săraci dintre români au început să primească „alimente” din gândaci și greieri, produse considerate mult mai ieftine decât cartea de pui, porc și vită. Inspectorii DSVSA Maramureș au făcut deja verificări în localiatea Coaș, după ce mai mulți beneficiari ai Programului POAD 2018 – 2021 au primit orez cu insecte.

„Prefectul Rudolf Stauder a solicitat DSVSA Maramureş să procedeze la efectuarea de verificări cu privire la neconformitatea produsului distribuit în localitatea Coaş (prezenţa de insecte în orez) în cadrul programului POAD 2018-2021.

Angajaţii DSVSA Maramureş împreună cu reprezentanţii Primăriei Coaş s-au deplasat la beneficiar, unde au constatat că pachetul alimentar din cadrul programului a fost distribuit de către reprezentanţi ai autorităţii administraţiei publice locale”, a transmis miercuri, 14 decembrie, Prefectura Maramureş.

 

Orezul cu insecte, introdus în meniul românilor pe furiș

 

Au fost identificate trei pachete de orez, ambalat la un kilogram, scos din fabrică în anul 2022, cu data de expirare noiembrie 2023.

„Cele trei pachete de orez sunt integre, sigilate şi conţin insecte, fiind neconforme şi improprii consumului uman. Ele au fost ridicate de la beneficiar în baza unui proces verbal. Cele trei pachete de orez rămân în custodia Primăriei Coaş până la efectuarea distrugerii acestora, a precizat prefectul de Maramureş”, a mai transmis sursa citată.

Prefectura a anunțat că s-a procedat la efectuarea verificării documentelor existente cu privire la pachetul de ajutor alimentar, fără a se putea stabili încă trasabilitatea produsului neconform şi ridicat de la beneficiar.

 

Ce părere are ministrul Agriculturii despre alimentația bazată pe consumul de insecte

 

De-a lungul anului curent, ministrul Petre Daea, de la Agricultură, s-a poziționat categoric împotriva introducerii insectelor în meniurile românilor.

„Eu rămân constant și, în același timp, consecvent. Constant în abordarea acestei problematici și consecvent, spunând de fiecare dată să lăsăm această preocupare a altora și noi să ne apucăm să facem ce trebuie în țară, să întoarcem brazda țării, să îngrijim animalele, să scoatem din rodul pământului acele bucate pe care le putem pune pe masă, în așa fel încât să ne hrănim. Să îi lăsăm pe alții să se hrănească cu ce doresc, dacă doresc.

Noi trebuie să rămânem în vadul acesta al preocupărilor pe care le-am avut și le avem, să consumăm produsele noastre și să nu ne apucăm să mâncăm greieri, gândacii sau altceva”, a declarat Daea, printre altele.