Cazanciuc, schimbări în sistemul penitenciar. Unde se doreşte construirea a două noi centre de detenţie

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a afirmat, marți, că România are nevoie de aproximativ 10.000 de locuri "civilizate" în penitenciare, el arătând că vor fi închise și relocate cel puțin patru astfel de structuri, întrucât nu corespund standardelor.

21 iul. 2015, 16:44
Cazanciuc, schimbări în sistemul penitenciar. Unde se doreşte construirea a două noi centre de detenţie

„Din perspectiva noastră, sunt cel puțin patru penitenciare care sunt pe o listă de priorități pentru a fi închise și relocate. Indiferent cât de mult am încerca să investim în penitenciarele aflate în centrul unui oraș, practic e imposibil să asiguri condițiile moderne (…)

Nevoia noastră de spații decente, civilizate este undeva în 10.000 de locuri. (…) Speranța noastră e că începând de anul viitor vom avea fonduri europene și pentru construcția de penitenciare sau reconstrucția celor care pot fi refăcute la standarde„, a spus Cazanciuc, într-o declarație de presă susținută la Ploiești.

CITEŞTE ŞI: Un şef de penitenciar, întâlniri de taină la restaurant cu lideri de clan mafiot

Potrivit ministrului Justiției, două penitenciare cu o capacitate de câte o mie de locuri ar putea fi construite lângă Ploiești și Caracal.

„Ploieștiul are un penitenciar construit în jurul anilor 1900 care nu mai corespunde nevoilor zilelor noastre, standardelor europene în materie. De aceea, având în vedere că de mai mulți ani există alocată Ministerului Justiției, Administrației Penitenciarelor o fostă unitate militară la Berceni, am decis să demarăm studiile de prefezabilitate pentru a transforma această unitate militară într-un penitenciar de aproximativ o mie de locuri. Sunt două asemenea studii demarate, unul la Berceni și unul undeva lângă Caracal.

Este o încercare de a aduce condițiile din penitenciare dacă nu la standarde europene, măcar la condiții decente„, a declarat Cazanciuc.

Citeşte şi: Cazanciuc, despre cazul elevei violate: Transmitem compasiune fetei. Aşteptăm rezultatele Inspecţiei Judiciare

Potrivit acestuia, penitenciarele ar urma să fie construite în două etape.