Cazanciuc vrea să modifice legea de reducere a pedepselor în cazul „scriitorilor” din puşcării

Ministerul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți că în prezent există mai multe propuneri de modificarea Legii privind executarea pedepselor pentru a se aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul științific al unor lucrări.
Iulian Tudor
30 iun. 2015, 12:28
Cazanciuc vrea să modifice legea de reducere a pedepselor în cazul

Precizarea ministrul vine după ce au fost semnalate mai multe probleme legate de faptul că anumite persoane, aflate în penitenciare pentru executarea unor condamnări, printre care și George Becali și Gheorghe Copos, care au scris cărți în baza cărora au beneficiat de reducerea pedepselor, iar în cazul unora au apărut și acuzații de plagiat.

Citeşte şi: OUG: Arestul la domiciliu în timpul urmăririi penale va fi de maximum 180 de zile. Vezi TOATE MODIFICĂRILE

Referitor la necesitatea unei modificări astfel încât cei care scriu cărți în penitenciare să treacă printr-un alt filtru în afară de cel de la ANP, Cazanciuc a arătat că sunt mai multe propuneri de modificare a legislației în această materie, scrie Agerpres.

„Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la MJ, la ANP cât și la CSM.

Dacă vorbim de brevet de invenție lucrurile sunt mai simple pentru cineva certifică dacă este vorba de o invenție printr-un brevet. La caracterul științific lucrurile sunt, să spunem, mai greu de stabilit într-un anumit șablon așa că în momentul de față avem acest dialog cu mai multe instituții pentru a aduce puțină rigoare. Este în atenția noastră o propunere în acest sens. Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate”, a afirmat Cazanciuc, la sediul CSM.

DNA a transmis în 27 aprilie o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în această materie.

Nota se referă la dispoziția potrivit căreia ‘în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate’ (prevăzut de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

„În acest sens, în Notă se arată că este anormal să fie reglementată durata care se consideră executată, dar să nu fie stabilite prin același text criterii pe baza cărora se apreciază lucrările științifice publicate.

În Notă se arată că aprecierea caracterului științific al lucrării redactate de către persoana condamnată, efectuată de către Comisia din penitenciar este incompatibilă cu definiția dată unei lucrări științifice și insistă asupra faptului că, indiferent de subiectul ei, o lucrare științifică trebuie să respecte sub aspect formal, anumite norme începând de la întocmirea aparatului de note și a bibliografiei, precum și al normelor de tehnoredactare”, arată DNA în răspunsul transmis AGERPRES.

Sursa citată precizează că în elaborarea unei lucrări științifice trebuie să fie avute în vedere mai multe etape, între care definirea temei de cercetare, stabilirea unui plan de lucru provizoriu în care se includ principalele aspecte ale subiectului care ar trebui dezvoltate, identificarea conceptele principale, dezvoltarea unor strategii de căutare în cataloage, bazele de date sau pe Internet, identificarea și reperarea surselor de informare.

Citeşte şi: Cazanciuc: Ordonanţă de urgenţă privind arestul la domiciliu, pe ordinea de zi a Guvernului

„În mod special este nevoie de consultarea materialelor de referință: enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dicționare, care nu pot fi în mod rezonabil accesate în penitenciar. În Notă se face trimitere la reglementările din alte țări europene unde o astfel de reducere a pedepsei, datorată scrierii de lucrări științifice, nu este reglementată”, a mai arătat DNA.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Creatura înfricoșătoare care a fost văzută pe teritoriul României. Și-a făcut apariția la Cluj, Brașov și în Ialomița. Ucide cu sânge rece atunci când atacă
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ce au spus unul despre altul la DNA membrii grupului generalului Coldea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane