Cazemate, tranşee şi buncăre din Primul Război Mondial, descoperite în Maramureş

Arheologi şi istorici din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş şi de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au identificat în Munţii Pietrosul Rodnei, la peste 1.500 metri altitudine, buncăre, tranşee şi cazemate din Primul Război Mondial.
Iulian Tudor
10 iul. 2014, 14:17
Cazemate, tranşee şi buncăre din Primul Război Mondial, descoperite în Maramureş

Descoperirea a fost posibilă atât prin fotografierea din avion a zonei care a scos în evidenţă artefactele militare, cât şi prin cercetare la faţa locului în primul proiect de arheologie montană din România, ce s-a desfăşurat în premieră cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, potrivit Agerpres.

Pe lângă artefactele militare, cercetătorii au descoperit şi cartat o serie de urme materiale care demonstrează că oamenii au ajuns pe munte în urmă cu mii de ani, iar Pasul Prislop, folosit în prezent ca punct de trecere între Maramureş şi Suceava, putea fi utilizat şi în perioadele istorice îndepărtate.

„Din păcate, anul acesta, Academia Română din Bucureşti n-a putut susţine cercetările şi tot greul a picat pe umerii CJ Maramureş, însă în ciuda acestui aspect putem spune că întreaga echipă şi voluntarii implicaţi în proiectul de cercetare au lucrat conştiincios. Anul acesta ne-am concentrat în zona Prislop, una dintre cele trei arii de cercetare alpină. La o primă cercetare, anul trecut am găsit urme materiale din trecutul recent. Descoperirea ne-a făcut să aprofundăm cercetările şi am descoperit anul acesta cu ajutorul fotografiei aeriene şi pe urmă prin cercetare la faţa locului multe urme şi artefacte, fundaţii din clădiri care probabil erau construite din lemne, tranşee şi resturi dintr-un buncăr deteriorat. Toate construcţiile care au avut la bază piatră şi beton sau conservat, iar fotografiile aeriene executate la anumite ore din zi ne-au ajutat să descoperim tranşeele săpate pe munte, căile de comunicaţie dintre acestea şi fostele clădiri, cât şi drumurile de legătură”, a spus arheologul Alexandru Radu Dragoman de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Potrivit acestuia, acolo unde vegetaţia n-a acoperit totul încă pot fi descoperite şi alte urme din Primul Război Mondial.

„Aici, unde a avut loc cercetarea, în Pasul Prislop din Munţii Pietrosul Rodnei, în aceea perioadă se afla graniţa fostului Imperiu Austro-Ungar cu Rusia, adică erau mai puţin de 11 km, în linie dreaptă până la linia de graniţă”, a mai spus Alexandru Radu Dragoman.

Coordonatorul proiectului de arheologie montană a Munţilor Maramureş, dr. Dan Pop, consideră că cercetarea începută în anul 2012 merită continuată şi pusă în valoare.

„Cercetarea în Munţii Pietrosul Rodnei a început în anul 2012 cu dorinţa de a găsi mai multe situri arheologice. E o mare pată albă acest gen de descoperiri în zona alpină a Maramureşului, însă există multe date istorice, legende orale şi povestiri ale locuitorilor din zonă despre luptele duse aici în Primul şi respectiv Al Doilea Război Mondial. Sunt cunoscute câteva situri, dar ideea cercetării din cadrul proiectului a plecat de la faptul că prea puţine locuri din această zonă sunt ştiute, dar ele au fost păstrate în memoria orală a comunităţii. Proiectul se întinde pe durata a cinci ani, rezultatele finale urmând a fi publicate într-o lucrare integrală dedicată cercetării arheologice din Munţii Maramureşului”, a explicat dr. Dan Pop.

Istoricii şi arheologii implicaţi în proiect au mai subliniat că asemenea situri merită puse în valoare prin introducerea lor în circuitul turistic, aşa cum se întâmplă în Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie.

Atât în Primul Război Mondial, cât şi în Al Doilea Război Mondial, în Munţii Maramureşului au avut loc încleştări militare dure cu pierderi de vieţi omeneşti.

CJ Maramureş şi-a arătat disponibilitatea de a continua finanţarea proiectului de cercetare şi includerea siturilor descoperite în patrimoniul istoric local şi turistic.

CITEŞTE ŞI: Descoperire INTRIGANTĂ făcută de un bărbat cu un DETECTOR de METALE: Este din Al Doilea Război Mondial

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
Playtech.ro
Te va afecta direct: Ce se scumpește după prăbușirea leului în fața euro
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Zodia prinsă în mijlocul unei furtuni. Totul pare să se destrame
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică