Cazul Alexandra se extinde. Medic baricadat în sala de naşteri după ce a fost ameninţat cu toporul la Botoşani

Scene incredibile în Maternitatea din Botoșani! Un medic a fost atacat de familia unei gravide și a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Medicul s-a baricadat în sala de nașteri. Totul pentru că rudele tineri însăcinate au cerut operație de urgență, deși medicul ceruse investigațiile necesare.

25 sept. 2023, 11:51
Cazul Alexandra se extinde. Medic baricadat în sala de naşteri după ce a fost ameninţat cu toporul la Botoşani

Situaţie şocantă la Maternitatea Botoşani. Un echipaj de jandarmi a fost nevoit să intervină pentru a potoli rudele agitate ale unei gravide, care au ameninţat medicul de gardă cu acte de violenţă. Speriat, doctorul a reuşit să fugă din calea agresorilor şi s-a baricadat în sala de naşteri.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, la doar câteva zile după ce un bărbat ar fi intrat cu toporul în unitatea sanitară. Totul a început după ce o gravidă, în vârstă de 18 ani, cu sarcină la termen, a ajuns la Spitalul din Dorohoi.

Totul vine după cazul Alexandrei, tânăra gravidă din Botoșani care a murit pe patul de spital în timp ce îi implora pe medici să o ajute. Alexandra a murit pe patul de spital, după o noapte de agonie în care i-a implorat pe medici să o ajute, iar rudele încă aşteaptă să li se facă dreptate.

Noi detalii halucinante apar în cazul Alexandrei, tânăra gravidă din Botoșani care a murit pe patul de spital în timp ce îi implora pe medici să o ajute. „Nu mai rezist! Vă rog din suflet”

Medicii de acolo au solicitat, însă, transferul tinerei la Maternitatea din Botoşani, pentru ca bebeluşul să fie adus pe lume prin cezariană. Astfel, la ora 14.00, a fost transmisă o solicitare în acest sens către Serviciul Judeţean de Ambulanţă. La ora 15:15 tânăra a ajuns cu ambulanţa la Matenitatea Botoşani, fiind primită în camera pentru Urgenţe de la spital. Acolo a fost chemat un medic de gardă, care a venit să o consulte şi să stabilească o serie de analize.

În timp ce specialistul dădea indicaţii cu privire la paşii ce trebuiau urmaţi, în camera de consultaţii au dat buzna trei persoane, două femei şi un bărbat, rude cu gravida. Acestea au început să facă scandal şi să îi ceară medicului de gardă să opereze pacienta imediat.

“La un moment dat, bărbatul i-a spus medicului să îi facă cezariană imediat pacientei, că dacă nu, îi ia gâtul. Medicul a reuşit să fugă în agitaţia creată şi s-a baricadat în sala de naşteri, de la etajul 1. Era extrem de panicat. Asistenta din sala de naşteri a sunat la 112, pentru a cere ajutor”, a relatat un cadru medical din spital.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi, care a reuşit să aplaneze conflictul şi i-a calmat pe scandalagii. “La 15.21 a fost un apel 112, prin care personalul medical sesiza că un aparținător al unei femei internate la Maternitate face scandal. A fost aplicat un avertisment contravențional unei femei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a precizat plutonier adjutant şef Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Între timp, gravida a fost dusă în sala de naşteri, iar după finalizarea investigaţiilor solicitate de medic a fost operată. “A fost vorba despre o fetiţă de 3,500 de grame. Mama era la prima sarcină, iar în prezent ambii sunt bine şi sănătoşi”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Citește și Ea este Alexandra, gravida de 25 de ani care a murit într-un spital din Botoșani. „Criminalilor, o să răspundeți pentru nepăsarea voastră”

Situaţia tot mai tensionată de la Maternitatea din Botoşani riscă să afecteze calitatea actului medical, avertizează cadrele medicale. De altfel, o delegaţie a medicilor de acolo a fost chemată la prefectul Sorin Cornilă la discuţii. Atunci medicul Dorin Şcladan, din cadrul Maternităţii, a relatat că soţul unei gravide a intrat înarmat cu un topor în unitatea sanitară, ameninţându-i una dintre colege.

“Din păcate, astfel de situaţii tensionate nu fac bine nici personalului medical, nici pacienţilor. Nu cred că pacienţii sau rudele lor îşi doresc să fie trataţi de un personal medical care se simte ameninţat în permanenţă. Vom avea o discuţie şi cu reprezentanţii firmei de pază. Vom lua o serie de măsuri suplimentare la Maternitate în privinţa vizitatorilor”, a mai spus managerul unităţii sanitare.

Toate aceste incidente au venit după ce, la sfârşitul lunii august, tânăra Alexandra Ivanov şi-a pierdut viaţa la Materniatate. Tânăra, în vârstă de 25 de ani, a murit pe 18 august, la nouă ore după ce a fost internată. Ea era însărcinată în luna a treia şi ajunsese la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După moartea Alexandrei, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, a fost demis.

Toată tura care era de gardă în timp ce Alexandra era la spital a fost suspendată. Recent medicul care era de gardă, în urma audierilor a primit calitatea de suspect în dosar.