Cazul Bodnariu, în atenţia presei internaţionale

Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene le-au luat copiii, a ajuns în atenţia presei internaţionale. BBC îi consacră un amplu material, în care prezintă povestea românului, soţiei şi copiilor săi, dar şi opiniile experţilor, care afirmă că statul desparte prea uşor familiile, mai ales în cazul imigranţilor.

15 apr. 2016, 11:37
Cazul Bodnariu, în atenţia presei internaţionale

Viaţa lui Ruth şi Marius a fost distrusă fără niciun avertisment într-o luni după-amiază din noiembrie anul trecut, când două maşini au venit la ferma unde locuiesc aceştia, într-o vale izolată din Norvegia„, scrie BBC.

Jurnaliştii britanici descriu cum serviciile de protecţie a copilului, Barnevernet, i-au luat mai întâi pe copiii mai mari ai familiei, cu vârste cuprinse între doi şi 10 ani. A doua zi, autorităţile au luat şi bebeluşul de trei luni, notează news.ro.

Aceste evenimente au declanşat o campanie de protest la nivel mondial, online şi pe străzi. Mii de oameni s-au alăturat manifestaţiilor de susţinere a lui Ruth şi Marius, într-o serie de ţări de pe patru continente. Serviciul de protecţie a copiilor din Norvegia, cunoscut ca Barnevernet, a fost acuzat de protestatari de răpirea copiilor„, afirmă trustul britanic.

Situaţia nu este, însă, atât de simplă pe cât sugerează manifestanţii, atrag atenţia jurnaliştii. Marius şi Ruth Bodnariu au recunoscut că le-au mai dat câte o palmă copiilor, ceea ce în Norvegia este complet ilegal. „Nu de fiecare dată când au făcut ceva rău, mai degrabă ocazional”, a spus Ruth, asistentă medicală de pediatrie.

Nu au găsit nicio urmă fizică sau ceva de genul acesta când au fost examinaţi de medic, erau, sunt, toţi în regulă (…). Dar legea din Norvegia este foarte clară, până în cele mai mici detalii, nu este permisă niciun fel de corecţie fizică şi nu am ştiut că este atât de strictă„, a adăugat Ruth.

Citeşte şi Ministrul Muncii, despre cazul Bodnariu: „O rigoare şi o disciplină sunt necesare” VIDEO

Însă susţinătorii cuplului nu sunt îngrijoraţi numai de preluarea iniţială a copiilor, ci şi de ce s-a întâmplat după aceea: copiii au fost împărţiţi la trei familii, iar Marius şi Ruth au fost nevoiţi să conducă opt ore pentru a-şi vedea bebeluşul de trei luni şi, separat, pe cei doi băieţi mai mari.

În plus, părinţii spun că autorităţile i-au anunţat initial că vor fi convocaţi în scurt timp după ce au fost luaţi copiii pentru a discuta despre condiţiile în care ar putea fi reunită familia. Audierea a avut loc, însă, mult mai târziu şi a avut cu totul alt scop.

Cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu nu este primul de acest fel, potrivit BBC News.

Un caz care a implicat o familie cehă din Norvegia a dus la o dispută diplomatică majoră între Oslo şi Praga. Preşedintele ceh Milos Zeman a acuzat serviciile sociale norvegiene că acţionează asemeni naziştilor – o acuzaţie pe care Ministerul Copiilor a descris-o drept absurdă„, afirmă trustul britanic de presă.

Citeşte şi Decizie favorabilă a instanţei. Unul dintre copiii familiei Bodnariu se va întoarce acasă