CAZUL DAN ŞOVA. PNL: Tăriceanu riscă acuzaţii de ABUZ în serviciu

Chestorul liberal al Senatului, Cristian Bodea, consideră că președintele Camerei superioare a Parlamentului riscă acuzații de abuz în serviciu pentru că solicită, prin Biroul permanent, Comisiei juridice să elaboreze un proiect de hotărâre referitor la cazul Șova.

27 mai 2015, 14:17
CAZUL DAN ŞOVA. PNL: Tăriceanu riscă acuzaţii de ABUZ în serviciu

Cazul Dan Şova a fost retrimis, miercuri, la Comisia Juridică, după ce membrii acesteia au emis, în aceeaşi zi, un punct de vedere pe procedura ce trebuie urmată de Senat, în urma deciziei CCR.  Biroul Permanent a decis ca membrii Comisiei să întocmeacă un proiect de hotărâre până marţi, iar decizia finală va fi luată în plenul Senatului.

„Biroul permanent a solicitat ca membrii Comisiei juridice să elaboreze un proiect de hotărâre pe care să-l supună votului în plen. Suntem într-o eroare. La art. 173 referitor la cererile de arestare a senatorilor, Comisia juridică nu face proiecte de hotărâri. Se supune la vot cererea Parchetului, se votează în plen și apoi președintele Senatului, pe baza votului, trebuie să emită o hotărâre. (…) Ei confundă procedura de la senatori foști miniștri cu procedura de la senatori simpli. Nu se poate așa ceva”, a afirmat miercuri Cristian Bodea, după ședința Biroului Permanent.

El a susținut că PSD, „care controlează Comisia juridică”, se va mobiliza, iar Comisia va elabora un proiect de hotărâre.

CITEŞTE ŞI Poveste fără sfârşit. CAZUL ŞOVA se întoarce la Comisia Juridică. Decizia finală, în plenul Senatului VIDEO

Dar vom fi în ilegalitate totală. Și i-am atras atenția domnului Tăriceanu la ședința Biroului permanent că riscă probleme și acuzații de abuz în serviciu, pentru că încalcă din nou legea. Regulamentul nostru spune clar, repet, se supune la vot cererea de încuviințare a arestării venită din partea Parchetului, nu o hotărâre. Supunerea la vot a unei hotărâri nu se încadrează în nicio lege, în niciun regulament și nu are nicio bază. Noi putem vota o hotărâre, dar acea hotărâre nu răspunde legal cererii de încuviințare venită de la Parchet. Ei au forțat asta. Vor forța probabil și în comisie, dar repet este o ilegalitate”, a adăugat Bodea.

Senatorul Bodea, membru în Comisia juridică, a precizat că „PNL s-a opus” și cere în continuare hotărâre de încuviințare a cererii de arestare preventivă a senatorului Șova.

DNA va cere poate din nou înscrisurile, ca să vadă cine a cerut această ilegalitate. Noi votăm împotrivă. Cerem în continuare hotărâre de încuviințare (a arestării preventive — n.r.). Cazul Șova e învârtit pe holuri de către PSD. Rezolvarea e simplă. Eu am crezut că ei au un plan. Dar, din ce am văzut la Biroul permanent, nu au. (…) Ei au ordin de la domnul Ponta, ‘salvați-l pe Șova’, și trebuie să găsească soluții la ceea ce nu se poate. Eu îi înțeleg. Le înțeleg drama”, a spus Bodea.