Cazul Ditrău nu este singurul! Clujul nu agrează sri lankezii. „Din prima zi vecinii au chemat Poliţia. Au fost reclamaţi zilnic”

Cazul Ditrău nu este singurul din România, pe o stradă dintr-un cartier select din Cluj este scandal mare, după ce un s-au cazat 22 de srilankezi. Vecinii l-au hărţuit pe angajator şi au semnat o petiţie, asmuţind toate instituţiile din oraş.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 10:45
Cazul Ditrău nu este singurul! Clujul nu agrează sri lankezii. „Din prima zi vecinii au chemat Poliţia. Au fost reclamaţi zilnic”

O parte dintre proprietari au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, mai exact, într-o fostă grădiniţă s-au cazat 22 de persoane cu pielea închisă la culoare, despre care nu ştiu dacă muncesc legal în România.

Citeşte şi: Cazul Ditrău nu este singurul! Alte trei cazuri au fost confirmate: „Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară”

”Ei sunt un pic șocați. E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obișnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniștiți, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte.” , povesteşte unul dintre angajaţii restaurantului.

Migranţii lucrează la un cunoscut restaurant din Cluj, unde se va deschide o a doua bucătărie şi este nevoie de personal. Persoanele din preajma acestora îi descriu ca fiind nişte persoane dornice de muncă, iar în plus sunt supravegheaţi în permanenţă. 

Citeşte şi: Povestea unui copil de culoare, crescut în Covasna: „Între copii, joaca nu ţinea cont de etnie. Cu părinţii, era altceva”

Vecinii sunt neliniştiţi, aceştia au întrebat daca sri lankezii sunt controlaţi psihologic. În plus, au chemat poliţia din prima zi în care aceştia s-au cazat lângă casele lor, iar la restaurantul cu pricina au venit pompierii, poliţia locală şi alte instituţii. 

”Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, spune unul dintre proprietarii restaurantului.

Citeşte şi: Globalizare la Ditrău, în Harghita! Localnicii au expulzat doi brutari din Sri Lanka. „Dumnezeu ştie de ce pot fi capabili”

Sri lankezii sunt veniti în România printr-o firmă de specialitate, 100% legal, cu toate actele necesare. Cu toate acestea, în prima săptămână în care au ajuns în ţară au primit reclamaţii în fiecare zi. 

”Sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi” , declară Romulus Badea,  directorul firmei care i-a adus pe sri lankezi.