Cazul George Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la moartea bărbatului din Vatra Dornei ţinut la pământ de jandarmi

Proteste de amploare au loc în Statele Unite în cazul lui George Floyd, un bărbat afro-american care a murit fiind brutalizat până la sufocare de un poliţist. Un caz asemănător a existat şi în România - cel al lui Ioan Csapai. Pe 19 iulie 2019, în parcul din Vatra Dornei, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de jandarmi şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar un altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă. 

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 05:45
Cazul George Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la moartea bărbatului din Vatra Dornei ţinut la pământ de jandarmi

„Nu mai da!”, strigă bărbatul culcat pe iarbă de doi jandarmi care se chinuie să-l imobilizeze. Unul dintre aceştia încearcă să întoarcă la spate mâna omului.

Un al treilea jandarm sare în ajutorul colegilor. Toţi trei s-au urcat pe bărbatul de 55 de ani care începe să ţipe. Scena are loc în parcul din Vatra Dornei, însă trecătorii doar privesc şi nu intervin.

Femeia jandarm se ridică, ia un  ia spray-ul lacrimogen și pulverizează un jet în fața victimei, de la doar câțiva centimetri depărtare, conform Libertatea.

Ceilalţi doi jandarmi continuă să aplice presiune pe spatele şi ceafa bărbatului până când acesta nu mai mişcă. Abia atunci, jandarmii reuşesc să-l încătuşeze şi încearcă să îl târască spre mașină.

Cine este bărbatul care a murit după ce a fost presat de jandarmi în Vatra Dornei

Bărbatul se numea Ioan Csapai şi avea 55 ani. Era divorţat și era tată a doi copii. Se pensionase pe caz de boală şi lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei.

Potrivit primului raport medico-legal, bărbatul suferise un infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Cu alte cuvinte, bărbatul era grav bolnav, iar faptul că a murit în timpul intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

Medicii legişti au dat VERDICTUL. De ce a murit bărbatul GAZAT de o jandarmeriţă FOTO

Familia lui Csapai a cerut însă o contraexpertiză la IML Iaşi. Potrivit celui de-al doilea raport, „a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei”.

„Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă”, se arată în concluziile raportului de expertiză medico-legală.

Moartea bărbatului „s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”.

Femeia jandarm care a gazat, în parcul din Vatra Dornei, un bărbat care ulterior a murit a fost pusă sub acuzare pentru 2 infracţiuni

Singura acuzată pentru moartea bărbatului a fost femeia-jandarm, plasată sub control judiciar, pentru purtare abuzivă şi de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase

În februarie, după finalizarea raportului de expertiză de la IML Iaşi, procurorii au extins urmărirea penală în cazul jandarmeriţei şi pentru infracţiunea de “loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

În acest moment, se aşteaptă finalizarea acestui dosar, pentru ca procurorii să rezolve şi cealaltă plângere penală depusă de familie, prin care cere cercetarea şefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

Până acum, familia lui Csapai nu a mai primit nici o veste de la procurori, notează sursa citată.

Ludovic Orban: Nu vom creşte pensiile cu 40 la sută, aşa cum scrie în lege, ar fi fost greu şi în condiţii normale