Ludovic Orban: Nu vom creşte pensiile cu 40 la sută, aşa cum scrie în lege, ar fi fost greu şi în condiţii normale

Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că pensiile nu vor fi  cu 40 la sută, aşa cum prevede legea adoptată de PSD. Asta, deși atât el, cât și Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, au precizat că bugetul pe 2020 conține mărire pensiilor, iar ultimele date economice au arătat că România are creștere economică.
Filip Stan
01 iun. 2020, 19:04
Ludovic Orban: Nu vom creşte pensiile cu 40 la sută, aşa cum scrie în lege, ar fi fost greu şi în condiţii normale

MAJORARE PENSII 2020. „Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. E o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să revină. Vom crește pensiile, dar cu cât ne vom permite. „, a anunțat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

Primul ministru a explicat şi care ar fi impactul aplicării legii adoptate de PSD cu privire la majorarea punctului de pensie, el arătând că este vorba despre un impact bugetar de 52 de miliarde de lei pentru anul 2021 şi de aproximativ 83-84 de miliarde de lei pentru anul 2022.

„Noi avem investiţii anul ăsta de 52 de miliarde”, a spus Orban.

Primul ministru a afirmat că va face anunţul privind creşterea pensiilor atunci când Guvernul va avea informaţiile pe baza cărora se va lua decizia cu privire la majorarea punctului de pensie.

Citeşte şi Victor Ponta: Domnul Orban fură bani de la copiii din toată ţara

Reamintim că ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat recent că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili în funcţie de execuţia bugetară. Cîţu susţine că Legea pensiilor este nesustenabilă şi trebuie avută mare grijă, întrucât România trebuie să existe şi după 1 septembrie 2021.

„Pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar discutăm mai multe scenarii şi fiecare va fi prezentat către premier şi către Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie ştiute de toată lumea. (…) Aşa cum este construită Legea pensiilor, fără sursă de finanţare, cu această presiune pe termen scurt şi pe anul viitor, este nesustebanilă, crează probleme de sustenabilitate României în următorii ani. Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanţa în situaţia în care suntem astăzi, cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani”, a declarat Florin Cîţu la Realitatea Plus.

Acesta a adăugat: „Putem să facem o creştere de pensii, dar vom vedea care va fi aceea. Aceste lucruri se vor face după ce avem primele şase luni de execuţie bugetară. Trebuie să fim foarte, foarte, foarte atenţi pentru că putem să aruncăm econimia în haos dacă cădem în această direcţie a poplismului. România trebuie să existe şi după 1 septembrie anul viitor”.

Potrivit legii, pensiile ar trebui majorate la 1 septembrie cu 40%.

Olguţa Vasilescu: PSD va depune moţiune de cenzură în momentul în care Guvernul României va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea pensiilor publice

Deputatul socia-democrat Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că PSD va depune o moţiune de cenzură atunci când Guvernul va modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legea pensiilor publice. Vasilescu a spus că există bani pentru pensii.

„Domnul Cîţu a spus de la începutul anului că a prins banii de pensii în buget. În funcţie de aceste afirmaţii pe care le-a făcut s-a crescut deficitul României şi s-a împrumutat statul român la dobânzi duble decât ţările din jurul României. Acum să vii să spui că nu sunt bani de pensii, mi se pare iarăşi inadmisibil”, a susţinut ea.

Citeşte şi Legea pensiilor, modificată prin ordonanţă de urgenţă. Victor Ponta: Depunem moţiune de cenzură

Plan de relansare a economiei

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul pregăteşte un plan de relansare a economiei, spunând că ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar şi că ia în calcul crearea unui fond de investiţii deţinut „în primă fază” de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.

„Noi pregătim acum un plan de reconstrucţie economică, un plan de relansare economică”, a declarat Ludovic Orban, luni seară. Primul ministru a precizat că Guvernul pe care îl conduce a luat „măsuri bune” pentru susţinerea economiei, cum ar fi rambursările de TVA, plata concediilor medicale, oprirea măsurilor de poprire, măsuri „care să asigure lichiditate cât mai mare” în economie. El a criticat modelul economic bazat pe consum promovat de guvernul precedent.

„Nu au fost sprijinite investiţiile (…) s-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic care au distrus competitivitatea companiilor româneşti, vezi Ordonanţa 114. (…) În primul rând plecăm de la un principiu care e al liberalilor în istorie, prin noi înşine”, a spus Orban.

El a precizat că sistemul financiar bancar trebuie să sprijine economia şi că băncilor „le-a convenit să împrumute statul” decât să susţină companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis să implementeze programul IMM Invest. Orban a spus că plafonul de garantare pentru acest program ar putea fi crescut de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.

Premierul a susţinut de asemenea că Executivul are în vedere susţinerea investiţiilor, prin crearea unui fond de investiţii care „în primă fază” să fie deţinut de statul român şi care să beneficieze de „un management independent”.

„Un fond de investiţii pe care să-l realizăm fie ca un fond care investeşte direct în acţiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investiţii private. (…) Poate să devină partener el sau să sprijine alte fonduri de investiţi private”, a afirmat Orban.

El a precizat că ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiţi, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene „în măsura în care se va permite”. El a spus că o sută de milioane de euro au fost deja „identificaţi” pentru a fi alocaţi capitalizării acestui fond.

„E prematur să-l listezi pe bursă, ideea să-l listăm pe bursă, să scoatem titluri de fonduri, să scoatem emisiuni de obligaţiuni în timp, dar întâi trebuie ca fondul să-şi arate capabilităţile, să arate că are capacitatea de a genera profit din plasamentele pe care le face”, a spus Orban.

Orban a menţionat că printre priorităţi se numără investiţiile greenfield şi de tip offset, în industrii precum cea militară.

Primul ministru a declarat că planul de relansare economică va fi finalizat „cât de curând” şi că este nevoie de modificări legislative.

Ludovic Orban a spus că relansarea economiei se poate, de asemenea, baza pe banii europeni, referindu-se atât la fondurile din exerciţiul financiar, cât şi la împrumuturile pe care Comisia Europeană le va face pentru a le aloca statelor membre.

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala gravă cu care a fost diagnosticată o familie din România: mama a murit, fiul și tatăl sunt internați în spital
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți