Cristian Rizea, aviz pentru reţinere şi arestare la Comisia Juridică. Votul în plenul Camerei Deputaţilor, miercuri

Deputaţii din Comisia juridică au avizat pozitiv luni cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării social-democratului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, anunţă România TV. Votul în plen va avea loc miercuri.

06 mart. 2016, 13:43
Cristian Rizea, aviz pentru reţinere şi arestare la Comisia Juridică. Votul în plenul Camerei Deputaţilor, miercuri

UPDATE Votul în plenul Camerei Deputaților pe cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului social-democrat Cristian Rizea va fi dat miercuri, a anunțat secretarul forului legislativ, Niculae Mircovici.

„Miercuri, de la 10,00 la 12,00, are loc plenul Camerei Deputaților cu dezbateri pe problemele înscrise pe ordinea de zi, de la ora 12,00 la 12,45 se va analiza cererea ministrului Justiției și cele două rapoarte ale Comisiei juridice vizavi de reținerea și arestarea domnului Rizea, iar după aceea va fi votul final pe inițiativele legislative și două voturi cu bile pe cele două rapoarte ale Comisiei juridice”, a spus Mircovici, luni, după ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților.


UPDATE Comisia Juridică a dat un vot pozitiv în cazul cererilor DNA care îl privesc pe Cristian Rizea. În ceea ce privește solicitarea de încuviințare a reținerii, au fost 13 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și trei abțineri. Cât despre solicitarea de arestare preventivă, în cazul ei au existat 11 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și cinci abțineri.

Cristian Rizea poate fi reţinut şi arestat, dacă şi votul din plen (cel mai probabil, miercuri) va confirma decizia adoptat de Comisia Juridică a camerei Deputaţilor. „Nu vreau să dau prea multe declaraţii. Acest dosar are o singură probă, a mai fost un proces în 2011, câştigat în faţa ANI, cu acelaşi obiect şi cu aceeaşi sumă. Acel martor care în 2011 a declarat cu mâna pe Biblie în faţa judecătorilor într-un fel are declaraţia total schimbată după cinci ani, pentru că a comis ilegalităţi şi se află în închisoare. A negociat libertatea lui cu libertatea mea”, a declarat Cristian Rizea după audierile de la Comisia Juridică. 

El a susținut că în spatele acestei acțiuni a DNA este faptul că și-a dorit să candideze la Primăria sectorului 5. „Faptul că mi-am dorit să candidez la sectorul 5 și să fac ceva pentru oamenii de acolo. Trebuia să renunț mai demult, nu am ascultat pe cine trebuia”, a spus deputatul.

Întrebat dacă este pregătit și pentru varianta arestului, el a spus: „Sunt pregătit. Dacă trebuie să înfrunt asta… E un examen pentru mine, asta e viața”.

Cristian Rizea va avea posibilitatea de a-şi susţine punctul de vedere, înaintea votului. Raportul Comisiei juridice va fi înaintat conducerii Camerei Deputaţilor, care va convoca plenul pentru decizia finală.

Săptămâna trecută, Cristian Rizea a venit la comisia juridică pentru a-şi studia dosarul, împreună cu avocatul său. El a susţinut că este nevinovat şi că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa electorală. De altfel, social-democratul a anunţat că nu va mai candida la Primăria Sectorului 5.

Fac apel la toţi colegii mei, indiferent de culoarea politică, să vină să studieze dosarul, dacă au timp, şi se vor convinge.(…) Niciodată nu mi-a fost teamă de nimic, decât de Dumnezeu. Voi merge înainte şi după ce îmi voi dovedi nevinovăţia voi organiza o conferinţă de presă„, a declarat deputatul PSD Cristian Rizea, după cele aproximativ trei ore în care şi-a studiat dosarul de urmărire penală, la Comisia juridică.

CITEŞTE ŞI: Avocatul lui Cristian Rizea: Nu a influenţat pe nimeni. DNA: Deputatul a încercat să influenţeze martori

Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti„, se arată într-un comunicat DNA.

CITEŞTE ŞI: Cristian Rizea: Nu voi mai candida la Sectorul 5