Cazul meciului care a calificat România la Cupa Mondială de Rugby, în atenţia forului mondial. World Rugby cere explicaţii

World Rugby, organismul care guvernează rugbiul în 15 şi care organizează Cupa Mondială, s-a sesizat după scandalul de la meciul Belgia - Spania, arbitrat de un român şi a cerut detalii forului european, Rugby Europe, condus de Octavian Morariu.

RomaniaTV.net
19 mart. 2018, 11:54
Cazul meciului care a calificat România la Cupa Mondială de Rugby, în atenţia forului mondial. World Rugby cere explicaţii

Deşi World Rugby nu deleagă arbitri pentru Rugby Europe Championship, este în contact cu Rugby Europe pentru a înţelege contextul evenimentelor legate de meciul dintre Belgia şi Rusia de la Bruxelles, care a avut şi un rol important în stabilirea unei echipe calificate la Cupa Mondială din 2019„, se arată într-un scurt comunicat, publicat pe Twitter.

Rugby Europe a dat publicităţii, duminică, un comunicat, după scandalul izbucnit în urma meciului Belgia – Spania, în care precizează că delegările arbitrilor au fost făcute înaintea turneului Rugby Europe Championship.

În urma meciului dintre Belgia şi Spania, care a avut loc la Bruxelles, Rugby Europe doreşte să facă următoarele precizări. Rugby Europe a selecţionat întotdeauna cei mai buni arbitri internaţionali, indiferent de competiţie, contribunind la dezvoltarea unor arbitri internaţionali europeni foarte buni. La fel ca pentru toate competiţiile internaţionale importante, delegările pentru Rugby Europe Championship s-au făcut înaintea turneului, de un comitet independent şi neutru de specialişti (niciun membru al conducerii Rugby Europe). Această selecţie a fost revăzută şi confirmată în timpul turneului, pe baza performanţelor arbitrilor la nivel internaţional. Chiar dacă înţelegem că rezultatul meciului deschide discuţii pasionante, Rugby Europe nu îşi permite să judece performanţa arbitrajului până când nu va fi făcută o analiză completă a întâlnirii. Aceasta este procedura obişnuită la fiecare meci„, se arată în comunicatul citat.

Tot duminică, Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a anunţat că va depune o reclamaţie la Rugby Europe pentru a se analiza arbitrajul lui Vlad Iordăchescu la meciul dintre echipa Spaniei şi cea a Belgiei, scor 18-10 pentru belgieni, rezultat de care a beneficiat România, care s-a calificat la Cupa Mondială.

FER va depune reclamaţie la Rugby Europe (RE) şi la World Rugby astfel încât Comisia de Arbitri a RE să vadă înregistrarea video a meciului şi să decidă dacă prestaţia arbitrului a fost părtinitoare deliberat, pentru favorizarea României, iar dacă a fost astfel să acţioneze în consecinţă”, se arată pe site-ul ferugby.es.

Federaţia menţionează că luna trecută i-a cerut fără succes preşedintelui Comisiei de Arbitri a Rugby Europe, Patrick Roben, să schimbe brigada de arbitri de la meciul Belgia – Spania, având în vedere faptul că România avea nevoie de o înfrângere a Spaniei pentru a se califica la CM.

Echipa naţională de rugby a României a pierdut în Georgia, duminică, scor 16-25 (6-10), în Campionatul European, dar a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0).

Spania, echipa favorită la calificare înaintea ultimei etape, va trebui să treacă mai multe meciuri de baraj pentru a ajunge în Japonia.

Ibericii consideră că victoria Belgiei în faţa Spaniei l-a avut ca „autor” pe arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu stadionul din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Arbitrul a tăiat acţiunile de atac ale Spaniei şi le-a permis belgienilor să placheze în aer, au acuzat jurnaliştii de la cotidianul spaniol Marca.

Mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare au postat mesaje în care se declară consternaţi de delegarea unui arbitru român la partida de la Bruxelles şi îl acuză pe Octavian Morariu, preşedintele Rugby Europe, forul continental de profil, de „manevre” pentru calificarea României.


loading...