Cazul Piedone, în oglindă cu acuzaţiile care i s-au adus primarului Clotilde Armand în scandalul gunoaielor

Cristian Popescu Piedone ar putea să o tragă în vârtejul DNA şi pe Clotilde Armand, speţa pentru care a fost săltat de pe aeroport edilul sectorului 5 fiind extrem de asemănătoare cu scandalul legat de salubritate de la primăria secorului 1.

01 mai 2022, 13:58
Cazul Piedone, în oglindă cu acuzaţiile care i s-au adus primarului Clotilde Armand în scandalul gunoaielor

Primarul Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ridicat, vineri, de procurorii DNA de pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni şi dus la audieri, într-un nou dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, la data faptelor şi în prezent primar al Sectorului 5 din municipiul Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a transmis DNA.

Cristian Popescu Piedone, suspect într-un nou dosar penal. Acuzaţiile oficiale ale DNA la adresa primarului Sectorului 5
„După preluarea atribuţiilor aferente funcţiei de primar al Sectorului 5, suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, cu ştiinţă, ar fi omis să ia măsurile inerente atribuţiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 Bucureşti adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum şi măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciului. În consecinţă, o societate comercială care nu deţinea licenţă ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice şi de la asociaţiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% faţă de tariful aprobat de consiliul local. Aceasta în condiţiile în care societatea Salubrizare Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deţinută de Sectorul 5 Bucureşti, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv”, au arătat procurorii DNA.

Acuzațiile care i se aduc edilului Sectorului 5 pot să o ”țintească” și pe Clotilde Armand, cele două cazuri fiind, paradoxal, ”în oglindă”, iar Gândul anticipează că primarul Sectorului 1 ar putea ajunge la DNA.

Procurorii s-au mișcat repede în speța ”Cristian Popescu Piedone”, poate şi după cazul Udrea, mai ales că marţi se aşteaptă sentinţa definitivă în dosarul Colectiv–  dar ”au o cu totul abordare în ceea ce o privește pe Clotilde Armand”, spun sursele GÂNDUL. Potrivit comunicatului DNA, Cristian Popescu Piedone este acuzat de ”abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

După preluarea atribuțiilor aferente funcției de primar al Sectorului 5, suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.

În consecință, o societate comercială care nu deținea licență ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local. Aceasta în condițiile în care societatea (…) deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv”, s-a precizat în comunicatul DNA.

Astfel, Cristian Popescu Piedone este acuzat acum, în două dosare. Pe 15 data de aprilie, Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au amânat decizia definitivă în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv. Patronii clubului Colectiv, pirotehniştii, pompierii şi responsabilii din administraţia publică vor afla pe data 3 mai dacă vor merge sau nu la închisoare.

Clotilde Armand a semnat un contract de salubrizare în miez de noapte: „Diferența de preț dintre tarifele Romprest și cele RER este de 5 milioane de lei pe lună sau 60 de milioane de lei pe an”
Mutatis mutandias,  asemănările sunt izbitoare cu cazul de la Primăria Sectorului 1, iar ”Cazul Piedone” poate fi pus ”în oglindă” cu eventualul/viitorul caz ”Clotilde Armand la DNA”.

Surprinde, totuși, lentoarea de care dă dovadă Direcția Anticorupție în acest caz, existând – așa cum precizează sursele GÂNDUL – ”senzația că în cazul Clotildei Armand nu se face absolut nimic”.

”Clotilde Armand a făcut un contract cu REBU SA, numai că nu avea acordul Consiliului Local. Mai mult, așa cum s-a întâmplat și în Sectorul 5, REBU a practicat tarife care nu au fost aprobate de Consiliul Local”, precizează GÂNDUL.

Ce mutări vor face procurorii anticorupție în cazul ”Clotilde Armand”?
Dar punctul final nu poate fi pus aici, din cauză că există și alte acuzații referitoare la contractul încheiat de Primăria Sectorului 1 cu REBU SA.

”Această firmă de salubrizare nici nu avea licența Autoritatății Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Pentru ca totul să fie cât mai halucinant cu putință, REBU a primit, acum, un contract la Sectorul 1, dar fără a avea… autorizație de mediu pe segmentul sortare. La REBU, director este Ștefan Paraschiv, membru USR, fost director general la Metrorex, iar modul în care s-a primit acest contract ridică numeroase semne de întrebare. Pe de altă parte, firma de salubrizare care avea exclusivitate pe Sectorul 1 era ROMPREST SA, firma având și aprobarea Consiliului Local”, au mai menționat sursele GÂNDUL.

Aceste două spețe – salubrizare Sector 5 și salubrizare Sector 1 – au puncte comune indiscutabile, în ultimă instanță fiind de văzut care va fi poziția DNA, ce mutări vor face procurorii anticorupție și când va fi chemată Clotilde Armand, pentru a da explicații, la sediul Direcției Anticorupție.