Cazul Victor Ponta şi modificările aduse Codului penal, discutate în Parlamentul European

Cazul premierului Victor Ponta şi modificările aduse Codului penal au fost dezbătute, joi, în Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie din Parlamentul European. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că instituţia va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România.

25 iun. 2015, 14:34
Cazul Victor Ponta şi modificările aduse Codului penal, discutate în Parlamentul European

Situaţia din România a fost subiectul discuţiilor în Comisia LIBE din PE. „Toate rapoartele MCV spun același lucru de când Guvernul Ponta este la putere: că nu există voință politică pentru a combate corupția. România suferă deja – ca imagine și încredere – din cauza acțiunilor prim-ministrului Ponta și ale majorității parlamentare. România și românii nu au nicio vină că au un prim-ministru acuzat de infracțiuni, de fapte penale, inclusiv de corupție, care nu demisionează, care a plecat în Turcia să se opereze la genunchi și s-a declarat „în incapacitate” de a conduce GuvernulRomânia și românii nu au nicio vină că au un prim-ministru care disprețuiește Justiția și care se ascunde în spatele imunității parlamentare. Am ajuns astăzi să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că prim-ministrul Ponta și majoritatea sa parlamentară atacă justiția, atacă instituțiile statului din justiție și vor să schimbe Codul penal și Codul de procedură penală, așa, dintr-o dată, rapid, numai prin modificări care împiedică desfășurarea anchetelor.(…) Mai departe, pe lângă atitudinea Parlamentului de a refuza ridicarea imunității parlamentare și în cazul prim-ministrului și în alte cazuri ale unor prieteni ai prim-ministrului sau ale unor deputați din Partidul Social Democrat, mai este problema acestor proiecte de lege.
Dar, revenind la ridicarea imunității, pentru că s-a spus aici că, sigur, este o problemă națională, aș vrea să reamintesc un alt citat din MCV, în care Comisia Europeană spune că din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri și că este inacceptabil să existe oameni trimiși în judecată sau cu probleme penale.
Și așa este: într-un Guvern trebuie să fie cei mai integri. Atunci, din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea.
 (…) Independența justiției este în pericol și, repet, sunt 23 de proiecte. Nu sunt oprite, au dat termen în vară, în mijlocul lui iulie.„, a avertizat europarlamentarul Monica Macovei.

Cred că demnitatea umană este la fel de importantă în procesul de efectuare a justiţie. Aş ruga Comisia să discute despre nevoia tratamentului egal în faţa instanţei a corupătorului şi a coruptului, fie el român sau non român. Cred ca este important să ne asigurăm că discutiile despre România să vizeze toate celelalte ţări şi să pregătim fie un pachet de măsuri pentru toate statele membre sau să ne gândim la un phasing-out pentru România şi Bulgaria, garantând buna aplicare a legii în toate statele„, a susţinut europarlamentarul PSD Victor Boştinaru.

Europarlamentarul Traian Ungureanu a declarat în şedinţa Comisiei că „utilizarea unor mijloace democratice pentru a bloca democraţia nu este o chestiune naţională, ci o problemă legală”.

Am fost oarecum surprins să aud aici că avem de-a face cu o chestiune naţională sau că suntem pe punctul de a ne implica într-un război politic intern. Mă întreb, de când, tentativa de a bloca, de a obstrucţiona justiţia este o chestiune naţională? Sau este o scuză? Eu credeam că aceasta este o chestiune legală, nu o problemă naţională şi o problemă gravă. Pentru că utilizarea unor mijloace democratice pentru a bloca democraţia nu este o chestiune naţională, ci o problemă legală, o problemă legală foarte gravă„, a spus europarlamentrul Traian Ungureanu.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent la dezbateri, a precizat că instituţia din a cărei conducere face parte „nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale”.

CITEŞTE ŞI Cazul Victor Ponta, discutat joi în Comisia LIBE din Parlamentul European

„Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale„, a spus Timmermans.

Oficialul european a precizat că se afla chiar în România în ziua anunţului DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

Timmermans a reamintit că, aşa cum a arătat şi ultimul raport MCV, „România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile”.  Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei.

„După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei„, a adăugat Frans Timmermans.