Cazuri de Centaurus în Mureș. 15.000 de cazuri noi COVID în perioada sărbătorilor de iarnă

Un focar de COVID-19 Centaurus, depistat în Mureș. Vârfului valului pandemic, cu 15.000 de cazuri pe zi, ar putea fi atins în perioada sărbătorilor de iarnă.

27 oct. 2022, 08:37
Cazuri de Centaurus în Mureș. 15.000 de cazuri noi COVID în perioada sărbătorilor de iarnă

Medicul Octavian Jurma afirmă că datele sugerează un focar de subvarianta Centaurus a COVID-19 în Mureș. conform acestuia, există confirmarea că varianta BQ.1.1 „Cerberus” este în circulație comunitară în România. La ce nu se aștepta nimeni este identificarea a două cazuri BA.2.75 „Centaurus” în Mureș și a unui caz deBQ.1.3 în București.

„Supa de variante începe să se contureze și în România”, a subliniat medicul.

Potrivit lui Octavian Jurma, după datele furnizate de CNSCBT, nu au loc lucruri semnificative cu privire la pandemia de COVID-19 în România de la ieșirea din valul 6- Omicron- BA5: „pentru guvern doar gripa pare să mai fie o amenințare în sezonul de toamna/iarnă. Nu același lucru rezultă din datele de secvențiere GISAID, care au fost actualizate pentru România până în 18 octombrie 2022”.

În primele două săptămâni din octombrie, au fost identificate prin secvențiere trei noi cazuri de infectare cu BQ1., două în București și unul în Iași. În bucurești a fost confirmată și versiunea BQ1.3.

„Fără date suplimentare de la CNSCBT suntem în ceață în privința caracteristicilor cazurilor. Puțin probabil să primim astfel de date însă. Raportul VOC din această săptămâna nu menționează absolut nimic despre noile variante, deși presa a relatat amplu despre BA.2.75 Cerberus în vară și interesul public este evident. Nu este încurajatoare nici reducerea drastică a numărului de secvențieri (32 săptămâna trecută față de 94 săptămâna precedentă)”, a declarat medicul.

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vrea mai puține seruri COVID, dar recunoaște că negocierile cu Comisia Europeană și producători sunt dificile

Începutul valului 7 este, în aceste condiții, iminent și se pot face estimări „rudimentare” asupra debutului și evoluției sale.

„Astfel, debutul va avea loc în maxim 2 săptămâni, posibil chiar săptămâna viitoare (în funcție de rata de testare care este, de asemenea, foarte redusă). Din păcate, un vârf în jurul a 15.000 de cazuri noi pe zi este posibil să apară chiar în perioada sărbătorilor de iarnă ceea ce poate grava/prelungi valul. Chiar și în cel mai optimist scenariu un vârf sub 10.000 de cazuri pe zi în perioada sărbătorilor este puțin plauzibil. Având în vedere mobilitatea naturală mare de sărbători e clar că infectările nu pot fi prevenite prin mijloace non-farmaceutice (masca, distanțare, aerisire) care au fost abandonate în România sub pretextul că s-a terminat pandemia și COVID-19 a devenit 0”, spune Octavian Jurma.

Citește și: Inventatorii vaccinului anti-Covid de la Pfizer-BioNTech vin cu o veste uriaşă. Vaccinul împotriva cancerului ar putea fi disponibil până în 2030

În opinia medicului, prevenția trebuie focalizată pe reducerea gravității consecințelor infectării prin metode farmaceutice, și anume prin vaccinarea cu boosterul bivalent BA.5 de la Moderna sau Pfizer și disponibilitatea antiviralului Paxlovid.

„Din păcate nici unul din aceste mijloace de reducere a impactului infectării cu SARS-CoV-2 nu este disponibil încă în România deși COVID-19 este o boală de cel puțin 10 ori mai gravă decât gripa. Pentru mulți dintre noi chiar și o versiune comercială a acestora ar fi mai bună decât nimic. Valul 7 este și primul val de COVID-19 care debutează în același timp cu valul sezonier de gripă, ceea ce face mai probabilă apariția cazurilor cu dublă infectare covid-gripă. Din fericire, avem atât vaccin anti-gripal, cât și o campanie de informare care face ca vaccinarea antigripală să meargă relativ bine (pentru România). Problema este absența campaniei de vaccinare anti-covid. Circulația crescută a RSV (Virusul Respirator Sincitial) va complica și mai mult valul 7, mai ales în rândul copiilor și al persoanelor imunodeficiente. Avem deci un val o amenințare triplă, care cere măsuri suplimentare de siguranță, chiar dacă Omicron rămâne în continuare mai blând decât B.1.1 (Wuhan) și Delta. Toate sunt motive să adoptăm o strategie vaccinare plus (booster+masca+etc) în această perioadă. Aștept și eu în continuare alături de voi niște explicații și anunțuri legate de pregătirile guvernului pentru a face față noului val de infectări. Încă refuz să cred că ne vor abandona complet în valul 7 și ne vor lăsa fără vaccin bivalent”, a adăugat medicul.