CCR a decis: Parlamentarii îşi recuperează pensiile speciale

Legea care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, potrivit unui comnucat oficial.

28 nov. 2023, 17:23
CCR a decis: Parlamentarii îşi recuperează pensiile speciale

UPDATE: Curtea Constituţională a decis, marţi, că abrogarea pensiilor foştilor parlamentari este neconstituţională, precizând că, prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limită de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită. Astfel, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, privind neretroactivitatea legii şi dreptul de proprietate privată.

”În şedinţa din data de 28 noiembrie 2023, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, a decis cu unanimitate de voturi în privinţa pct.1 şi 3, şi cu majoritate de voturi în privinţa pct.2, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I din Legea nr.192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii nr.192/2023”, anunţă Curtea Constituţională, după şedinţa de mari.

Astfel, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.II din Legea nr.192/2023 sunt neconstituţionale şi a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.192/2023 este constituţională în raport cu criticile de neconstituţionalitate extrinsecă.

”În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limită de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art.69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat”, aratp judecătorii CCR.

În acelaşi timp, Curtea a mai observat că indemnizaţia pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

”Având în vedere că această indemnizaţie se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizaţia pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, menţionează Curtea.

CCR afirmă că, ”prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limită de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice. Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ”.

”Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii şi ale art.44 alin.(1) teza întâi şi alin.(2) privind dreptul de proprietate privată.

 

Stirea iniţială: CCR a declarat neconstituțională legea prin care se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Avocatul Viorel Mocanu a reușit să recâștige pensiile foștilor parlamentari! Astazi judecătorii CCR au admis în unanimitate Excepția de neconstituționalitate a Legii 192/2023 cea prin care au fost abrogate dispozițiile capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Marcel Ciolacu, primele măsuri pentru când devine premier: „Cei cu pensii speciale au interzis în Guvern”
Astfel CCR a declarat că este neconstituțională legea prin care s -au tăiat indemnizațiile fostilor parlamentari, cât și a celor care îndeplinesc condițiile de varsta pentru pensionare.

Procesul a fost intentat de foștii parlamentari Mircea Filimon, Tudoriţa-Rodica Boboc și Verginica Novac, la Tribunalul Vrancea. Ulterior, s-a cerut sesizarea CCR. După decizia CCR, pensiile se vor plăti retroactiv.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”

Pensii speciale: Un magistrat pensionat a încasat de la stat în noiembrie o pensie medie de 22.000 de lei

În pofida dezbaterilor din spațiul public și a promisiunilor politicienilor, pensiile speciale au continuat să crească. Cele mai noi informații arată că, în noiembrie, pensia medie a magistraților a mai depășit o bornă, cea de 22.000 de lei pe lună.

Magistrații pensionați primesc în medie 22.180 de lei pe lună, după o majorare de 200 de lei. Din această sumă, 19.900 de lei sunt bani suportați de români și doar restul reprezintă contribuția magistratului. Pe de altă parte, cele 4.6 milioane de pensionari obișnuiți au resimțit în noiembrie o majorare de un leu, pensia medie fiind acum 2.009 lei. Pensia medie a magistraților va continua să crească, cu aproximativ 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2024, după majorarea de 13%, iar noul impozit stabilit prin reformă va fi mai mic decât această creștere.

Proiectul legii pensiilor a fost votat pe 20 noiembrie în Camera Deputaților, după ce a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere în lege potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.