Decizie pentru IMUNITATEA preşedintelui: CCR a RESPINS excepţia ridicată de Gabriela Firea

Publicat: Joi, 13 Noiembrie 2014 12:58 // Actualizat: Joi, 13 Noiembrie 2014 14:09 // Sursa: romaniatv.net

CCR a decis joi că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând astfel excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu. 

Curtea Constituţională a României a respins joi ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea şefului statului, ridicată în cadrul procesului în care aceasta a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. 

"În ziua de 13 noiembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona excepţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: „Suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană.” Critica de neconstituţionalitate a vizat incidenţa acestor dispoziţii legale cu privire la persoana care ocupă funcţia de Preşedinte al României şi s-a raportat la prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul respectării obligatorii a Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) privitor la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art.84 alin.(2) coroborat cu art.72 alin.(1) referitor la imunitatea Preşedintelui României şi în art.142 alin.(1) privind rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

CITEŞTE ŞI IMUNITATEA preşedintelui, la CCR. Zegrean: Decizia va avea relevanţă, nu se încheie lumea cu acest preşedinte

Curtea a reţinut că dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de Preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situaţie de prevederile art.84 alin.(2) din Constituţie referitor la imunitatea Preşedintelui României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.", se arată într-un comunicat al CCR.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Gabriela Firea imunitatea presedintelui Traian Băsescu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 dec 16:41
...şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut într-o emisiune televizată. Decizie pentru IMUNITATEA preşedintelui: CCR a RESPINS excepţia ridicată de Gabriela Firea În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis...
1
EUR
4.7619
RON
23 Feb
noapte -7 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H