CCR a amânat pe 20 mai decizia privind completurile de trei judecători specializate pe corupţie, când are termen şi Liviu Dragnea

Publicat: Vineri, 19 Aprilie 2019 07:17 // Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2019 16:40 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat vineri, pentru a treia oară, decizia privind legalitatea completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor.

Foto: agerpres.ro

UPDATE Următoarea şedinţă a fost stabilită pentru 20 mai.

"În ziua de 19 aprilie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019", se arată într-un comunicat CCR.

În aceeaşi zi are termen la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie Liviu Dragnea, în procesul privind angajările fictive la Protecţia Copilului Teleorman, proces ajuns în faza finală.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat joi că o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) în privinţa completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar putea avea ca efect reluarea procesului în care este parte.

El a fost întrebat de un jurnalist ce efecte ar putea avea în privinţa dosarului său (privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman n.red.) o decizie care ar putea fi pronunţată vineri în acest sens de către CCR.

"Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ÎCCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea...Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Ce va face CCR-ul mâine? O să discutăm după... Eu, ştiţi bine, nu cred că a fost vreo excepţie, indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională. Au fost decizii care au dat câştig de cauză unora, altă dată altora, au acceptat, au respins, dar judecătorii CCR trebuie respectaţi şi toate deciziile trebuie respectate. Pentru noi e de nediscutat nerespectarea sau comentarea unor decizii ale CCR, aşa cum, din păcate, alţii, în frunte cu preşedintele României, nu le iau în seamă şi nu le respectă", a răspuns Dragnea.

______

Pronunţarea a fost amânată prima dată în 10 aprilie, pentru a doua zi. Şi în data de 11 aprilie pronunţarea a fost amânată.

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile.

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Liviu Dragnea: O decizie a CCR vizând completurile de trei judecători ar putea avea ca efect reluarea procesului meu

Florin Iordache reclamă "refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate".

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris, joi, preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie.

Tarcea îi transmite lui Dorneanu că a adresat următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE: "Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instaanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?".

Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri. Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie.

Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme, dar la nivelul altor instanţe au complete sau judecători specializaţi în cauze de corupţie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

PNL a cerut Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.

Ce spune CSM despre completurile specializate de la Înalta Curte

Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi dezbătută în 7 mai de către judecătorii constituţionali.

În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul "Referendumul" a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ, primul termen fiind stabilit în 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecători sunt considerate "formaţiuni de judecată cu reglementare specifică", astfel încât prevederile Legii de organizare judiciară modificată vor fi aplicate în cazul lor începând cu 1 ianuarie 2019.

Ulterior, Guvernul a sesizat CCR cu privire la constituirea completurilor de cinci judecători, sesizarea fiind admisă în 7 noiembrie.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR completuri de trei Curtea Constituţională ÎCCJ Înalta Curte Liviu Dragnea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
20 apr 16:11
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Nu stiu ce pachete are lumea dar cu tigarile stiu ,am cumparat tigari de la magazin si nu au gust de tutun.Sa verifice ce pun in ele daca au acuzatii de facut.
20 apr 15:46
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Pe langa domnul Parau sunt mic copil,mult inferioara.
20 apr 12:27
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Pe pagina de Facebook a bunicii s/a trecut cineva/cu numele Laleaua neagra.
20 apr 12:09
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
O lalea.
20 apr 11:32
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sunt luati banii mamei si a tatalui care muncesc foarte greu .Eu muncesc foarte greu atunci cand ma lasa,cat ma lasa.
19 apr 19:17
Răspunde | Votează email 0 email
GML
Nici eu nu mint in fata lor,eu spun adevarul.Nici eu nu mint in fata lor,eu spun adevarul.Mai ales ca toata viata am muncit si sunt crestina,nu soldat musulman.
19 apr 13:04
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
mm....si u si ua si restul nu erau de la frumusete ca au yis ca nu le plac grasele,au alte ganduri mai negre.
19 apr 12:58
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Le yice sa nu ma accepte pe mine in casatorie si la munca pentru ca/s foarte grasa,sa/i dea lui ei tot ca arata super si vorbeste germana super,mai ceva ca germanii.
1
EUR
4.7550
RON
18 Oct
noapte 8 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H