Florin Iordache rămâne preşedinte al Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizările PNL şi USR

CCR a dezbătut dezbate numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. Judecătorii constituţionali s-au pronunţat asupra sesizărilor făcute de PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

18 nov. 2020, 13:20
Florin Iordache rămâne preşedinte al Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizările PNL şi USR
CCR dezbate numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ

UPDATE

: Judecătorii CCR au respins constestaţiile depuse de PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Decizia a fost luată de CCR cu unanimitate, au precizat surse din cadrul CCR, citate de Hotnews.


CCR va lua în discuţie şi sesizările celor două partide cu privire la numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului, notează Agerpres.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a amânat, pentru a doua oară, pronunţarea unei decizii în legătură cu legalitatea numirii deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte la Consiliului Legislativ. Noul termen a fost stabilit pentru miercuri, 18 noiembrie.

Surse din cadrul CCR au explicat că amânarea a survenit pe fondul absenţei de la şedinţă a judecătoarei Livia Stanciu, conform G4Media. De altfel, Curtea a amânat şi în urmă cu două săptămâni luarea unei decizii, după ce de la şedinţă a lipsit judecătorul Attila Varga, care este raportor în acest caz. Varga a lipsit pentru că se află în carantină după ce soția sa a fost infectată cu Covid-19.

Între timp, Florin Iordache a informat Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că a depus jurământul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Citeşte şi: Florin Iordache este noul preşedinte al Consiliului Legislativ. A anunţat că a depus jurământul

CCR dezbate sesizarea privind numirea lui Florin Iordache ca preşedinte al Consiliului Legislativ. Ce au contestat PNL şi USR

Potrivit Agerpres, PNL a depus, pe 22 octombrie, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Liberalii susţin că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei arată că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Citeşte şi: Gabriela Firea preia formula care l-a făcut celebru pe Florin Iordache. „Dacă aveţi o altă întrebare, vă rog”

De asemenea, liberalii susţin că hotărârea Parlamentului este neconstituţională deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se explică în sesizarea de neconstituţionalitate.

Citeşte şi: Mandatul pe viaţă al lui Florin Iordache, de la Consiliul Legislativ are viaţă scurtă. Mişcare-bombă pregătită de PNL

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Citeşte şi: Iohannis, despre numirea lui Iordache la conducerea Consiliului Legislativ: PSD-iştii găsesc modalităţi de a-şi răsplăti obedienţii