CCR: Guvernul stabileşte data alegerilor locale. Mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite prin OUG

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri legea PSD care stipula că Parlamentul stabileşte data alegerilor locale, nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. De asemenea, CCR a decis, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali este neconstituțională. Curtea susţine că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 06:14
CCR: Guvernul stabileşte data alegerilor locale. Mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite prin OUG

CCR a judecat miercuri legea adoptată de majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR prin care Parlamentul primeşte puterea de a stabili data alegerilor locale. 

PSD vrea ca alegerile locale să fie organizate spre sfârşitul anului, cât mai aproape de luna decembrie, mizâd pe scăderea un sondaje a PNL pe fondul crizei provocate de coronavirus. În schimb, premierul Ludovic Orban şi-ar dori ca alegerile locale să aibă loc la finalul lunii septembrie.

În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.

Rareş Bogdan, despre viitoarele alegeri: „Vom aduce încredere populaţiei prin absorbţia de bani europeni, va fi greu să fim bătuţi”

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente, notează Agerpres.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

ALEGERI 2020 Evoluţia partidelor politice în pandemie COMPARAŢIE SONDAJE

ALEGERI 2020. PSD explică cum vor putea fi organizate alegerile locale şi parlamentare în aceeaşi zi