CCR discută în 11 decembrie sesizarea privind Legea descentralizării

Curtea Constituţională a stabilit că va dezbate în 11 decembrie sesizarea privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea descentralizării.

25 nov. 2013, 10:51
CCR discută în 11 decembrie sesizarea privind Legea descentralizării

PDL a depus, sâmbătă, sesizare la CCR privind neconstituţionalitatea unor prevederi din legea descentralizării pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputaţi, potrivit Agerpres.

Sesizarea a fost depusă la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, în document menţionându-se că legea privind descentralizarea încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136. Vezi mai mult

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că proiectul privind descentralizarea este „o lege pentru baroni, nu pentru primari”, motiv pentru care democrat-liberalii vor depune o sesizare de neconstituţionalitate la CCR şi vor iniţia şi o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ponta.

Ulterior, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a anunţat vineri, la Bistriţa, că partidul său nu a reuşit să strângă semnăturile necesare pentru a depune moţiune de cenzură la Legea descentralizării asumată de Guvern, motiv pentru care vor recurge la o moţiune simplă.

Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea descentralizării, premierul Victor Ponta afirmând că prin acest act normativ serviciul public vine mai aproape de cetăţean. 

Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului obiectivele descentralizării, în absenţa parlamentarilor PDL. Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a motivat în debutul reuniunii Camerei Deputaţilor şi Senatului că parlamentarii PDL nu participă la şedinţa în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra legii descentralizării deoarece doresc o dezbatere reală în Parlament.