PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers.

RomaniaTV.net
23 nov. 2013, 12:38
PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării

Şaptezeci de deputaţi democrat-liberali au semnat sesizarea trimisă CCR privind neconstituţionalitatea legii descentralizării.

„Sesizarea către Curtea Constituțională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale încalcă dispozițiile constituționale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 și 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 și 136”, se arată într-un comunicat al PDL.

Democrat-liberalii opinează că „proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român(…) legea permite transferul de proprietate între unitățile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern(…) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării și principiile constiuționale în ce privește purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale și primarii” şi că procedura angajării răspunderii este neconstituțională.

PDL va depune o moţiune simplă pe descentralizare, în condiţiile în care nu a reuşit să adune suficiente semnături pentru o moţiune de cenzură întrucât „UDMR, care e în coşul de susţinere al actualei puteri, a refuzat să o semneze”, a declarat, vineri, deputatul Ioan Oltean.

Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că legea descentralizării este o „crimă administrativă”.