UPDATE 12:15 Curtea Constituțională a respins în unanimitate sesizarea lui Nicușor Dan la Legea Vexler, urmând să publice motivarea deciziei sale.
Nicușor Dan consideră că această lege a fost adoptată de Parlament încălcând norme și principii constituționale. În sesizarea depusă de președinte la CCR, acesta invocă faptul că societatea românească este puternic polarizată și că acțiunile care se referă în mod dezechilibrat la polarizare cresc neîncrederea în autorități.
„Statul român trebuie să acționeze cu fermitate pentru a preveni și pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituționale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autoritățile statului este la cote reduse, și orice acțiune a statului care se referă în mod dezechilibrat la această polarizare crește tensiunea socială și neîncrederea în autorități”, se menționează în sesizarea depusă de președinte.
”Prin modalitatea de adoptare şi prin conţinutul său normativ, considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi pentru modificarea Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului a fost adoptată cu încălcarea unor norme şi principii constituţionale, respectiv art. 1 alin. (3) şi (5), art. 20, art. 30, art. 31, art. 33 din Constituţie”, se mai arată în sesizarea care poate fi citită mai jos.
Mai mult, Nicușor Dan, originar din Făgăraș, a invocat și rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș în motivarea deciziei pe care a luat-o, susținând că nu este explicat clar dacă o organizație care promovează rezistența anticomunistă din Făgăraș poate fi considerată de sorginte legionară în cazul în care unele dintre personalitățile pe care le amintește au fost membri ai Mișcării Legionare.
„Dacă ne uităm la conținutul legii, o să vedeți că sunt niște chestiuni extrem de neclare. În Făgăraș există o asociație. care se ocupă de promovarea rezistenței din munții Făgăraș. Între membrii rezistenței sunt câteva persoane care în trecut au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație are sau nu caracter legionare, pentru că legea nu ne spune. Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș. Legea trebuie să fie foarte clară”, a declarat atunci președintele Nicușor Dan.
Practic, susține Nicușor Dan, în absența unor definiții clare ar fi încălcată libertatea de exprimare, dreptul de informare și accesul la cultură, mai ales că prin noua propunere legislativă se introduc pedepse cu închisoarea pentru promovarea antisemitului și xenofobiei prin intermediul platformelor de socializare.
După sesizarea depusă de Nicușor Dan, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler, care a depus proiectul legislativ, a anunțat că renunță la Ordinul Național pentru Merit, primit din partea Statului Român.