CCR: Hotărârea Parlamentului privind numirile la Curtea de Conturi, neconstituţională în cazul a 2 consilieri

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului privind numirile la Curtea de Conturi doar în cazul a doi consilieri, care au mai ocupat această poziţie.

10 iul. 2014, 09:01
CCR: Hotărârea Parlamentului privind numirile la Curtea de Conturi, neconstituţională în cazul a 2 consilieri

Judecătorii Curţii au constatat că se încalcă Legea fundamentală în cazul numirii Constanţei Donovici şi a lui Marius Vorniceanu, care au mai ocupat aceste funcţii pe o perioadă de şase ani, fapt ce încalcă prevederile care stabilesc că mandatul consilierilor de conturi este de nouă ani şi nu poate fi prelungit sau înnoit, scrie Agerpres.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

CCR a luat în discuţie joi sesizarea PNL şi PDL privind Hotărârii nr. 28 din 16 iunie a Plenului Parlamentului României care se referă la numirea pentru un mandat de nouă ani, începând cu 15 octombrie 2014, a şase consilieri de conturi ai Curţii de Conturi şi a unui vicepreşedinte.

În 16 iunie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat pe Vasile Cosmin Nicula, propus de PSD, în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi pentru funcţiile de consilieri de conturi la aceeaşi instituţie au fost validaţi: Dedsi Attila (UDMR), Constanţa Donovici (PSD), Dan Firţescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) şi Marius Vorniceanu (PSD).

CITEŞTE ŞI Curtea Constituţională a amânat dezbaterile privind numirea vicepreşedintelui Curţii de Conturi