CCR: Interdicţia de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcţie eligibilă

Interdicţia de a ocupa a funcţie pe o perioadă de trei ani în cazul celor declaraţi incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcţiilor eligibile prevăzute de Legea 176/2010, şi nu doar funcţiei deţinute la momentul respectiv, este interpretarea dată sintagmei 'aceeaşi funcţie', în urma unei decizii de joi a CCR, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

RomaniaTV.net
03 iul. 2014, 19:42
CCR: Interdicţia de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcţie eligibilă

CCR a statuat, potrivit aceloraşi surse, că sintagma ‘aceeaşi funcţie’ de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice se interpretează în sensul ‘orice funcţie eligibilă’ dintre cele enumerate la art. 1 din acelaşi act normativ, unde sunt prevăzute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligaţia declarării averii şi intereselor.

CCR a luat joi în discuţie excepţia de neconstituţionalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicată de deputatul
Steluţa Cătăniciu.

Art. 25 alin. (2) prevede: ‘Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate’.