CCR: Judecătorii Curţii au dreptul la pensie de serviciu, indiferent de data pensionării

Dispoziţiile referitoare la stabilirea dreptului la pensia de serviciu în cazul judecătorilor CCR sunt constituţionale în măsura în care se aplică celor care au exercitat această funcţie indiferent de data pensionării, a decis marţi Curtea Constituţională a României.
Romania TV
12 mart. 2013, 13:21
CCR: Judecătorii Curţii au dreptul la pensie de serviciu, indiferent de data pensionării

Plenul CCR a dezbătut în şedinţa de marţi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.71 alin.(2) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, ridicată direct de Avocatul Poporului.

„Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că dispoziţiile art.71 alin.(2) teza întâi din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care fac obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, sunt constituţionale în măsura în care se aplică judecătorilor Curţii Constituţionale care au exercitat această funcţie, indiferent de data pensionării”, se arată într-un comunicat al CCR. 

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii. 

Avocatul Poporului a sesizat Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 71 alin. (2) privind Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR care prevăd că ‘judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionarii sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii’.

În sesizare se arată că, din verificarea legislaţiei în materie, precum şi din discuţiile purtate cu foşti judecători ai Curţii Constituţionale, a reieşit că aceste dispoziţii se aplică în mod discriminatoriu, încălcându-se în acest fel prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţie.

„În acest sens, s-a reţinut că se creează un tratament discriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică – judecători ai Curţii Constituţionale – în funcţie de un criteriu insuficient determinat şi anume dacă data stabilirii dreptului la pensie sau a recalculării pensiei este data încetării mandatului sau poate fi ulterioară”, se susţine în sesizarea semnată de Valer Dorneanu.

‘Din textul de lege menţionat, reiese că pensia de serviciu prevăzută pentru judecătorii Curţii Constituţionale se stabileşte în considerarea statutului constituţional şi legal al acestora. O primă condiţie pentru stabilirea acestui drept este ca o persoană să fi avut un mandat de judecător al instanţei constituţionale. O a doua condiţie pentru acordarea acestei pensii speciale este îndeplinirea condiţiilor de pensionare sau existenţa unei pensii anterior stabilite, de alt tip, după caz. Aşadar, legiuitorul recunoaşte dreptul la această pensie de serviciu atât ca pensie iniţială, cât şi ca pensie recalculată. Momentul pensiei anterior stabilite poate fi diferit, în funcţie de vârsta judecătorului. Astfel, pot exista situaţii în care judecătorii Curţii Constituţionale sunt pensionari înainte de începerea mandatului, altele în care dobândesc o pensie, de exemplu, în sistemul public sau ca magistrat, în perioada mandatului sau după încetarea acestuia’, explică autorul sesizării.

Potrivit Avocatului Poporului, un tratament egal presupune ca ‘recalcularea pensiilor anterior stabilite’ să se facă în toate cazurile în care pensia de judecător al Curţii Constituţionale nu este pensia iniţial stabilită, respectiv să nu se distingă în funcţie de momentul stabilirii pensiei iniţiale, alta decât cea de judecător al instanţei de contencios constituţional (înainte de mandat, în timpul mandatului sau după încetarea mandatului) şi nici în funcţie de momentul în care persoana îndreptăţită, fost judecător al CCR, solicită recalcularea pensiei în plată.

‘Cu toate acestea, în fapt, acest text de lege a condus la următoarele variante de interpretare şi aplicare: stabilirea pensiei de serviciu, la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la încetarea mandatului şi recalcularea pensiei stabilite înainte sau în timpul exercitării mandatului de judecător al Curţii Constituţionale sau la data încetării mandatului. Din cauza neclarităţii dispoziţiilor legale criticate, ipoteza în care, după o perioadă de la încetarea mandatului, un judecător al Curţii Constituţionale dobândeşte o pensie, alta decât cea prevăzută de art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 şi apoi solicită recalcularea dreptului său la pensie ca pensie de serviciu cuvenită unui judecător al Curţii Constituţionale, a fost exclusă, ceea ce creează un tratament discriminatoriu
între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică – judecători ai Curţii Constituţionale – în funcţie de un criteriu arbitrar, data stabilirii dreptului la pensie sau a recalculării pensiei, fără justificare obiectivă şi rezonabilă’, se menţionează în sesizare.

AP susţine că, în plus, excluderea celor aflaţi în ipoteza recalculării dreptului la pensie după o perioadă de la încetarea mandatului atrage şi vătămarea dreptului acestora la pensia prevăzută de art. 71 alin. (2) din Legea 47/1992.

Autorul sesizării subliniază că din logica textului de lege analizat reiese că acesta poate fi constituţional în măsura în care nu exclude posibilitatea recalculării pensiei, indiferent de momentul stabilirii iniţiale a acesteia, după o perioadă de timp de la încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale, în condiţiile în care persoana îndreptăţită satisface cele două exigenţe majore, respectiv să fi avut un mandat de judecător al instanţei constituţionale şi existenţa unei pensii anterior stabilite, de alt tip.

‘Concluzionând, considerăm că prevederile art. 71 alin. (2) din Legea 47/1992 sunt constituţionale în măsura în care se înţelege că data stabilirii/recalculării pensiei este ulterioară încetării mandatului de judecător al Curţii Constituţionale, indiferent de data concretă la care judecătorul CCR solicită stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie prevăzute de acest text de lege, precum şi de data acordării pensiei iniţiale şi de tipul acesteia’, se mai spune în document. 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile