CCR: Magistratul care verifică netrimiterea în judecată, incompatibil să judece cauza în fond sau apel

Magistratul care verifică legalitatea netrimiterii în judecată este incompatibil să și judece cauza în fond sau în apel, a decis joi Curtea Constituțională, care a admis excepția de neconstituționalitate privind articolul 3 alineatul 3 din Codul de procedură penală.

RomaniaTV.net
16 iul. 2015, 16:23
CCR: Magistratul care verifică netrimiterea în judecată, incompatibil să judece cauza în fond sau apel

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere, joi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 3 alineatul 3, teza a doua din Codul de procedură penală, conform cărora „în desfășurarea aceluiași proces penal, exercitarea unei funcții judiciare este incompatibilă cu exercitarea unei alte funcții judiciare, cu excepția celei prevăzute la alin. (1) lit. c) (funcția de verificare a legalității trimiterii ori netrimiterii în judecată, n.r.), care este compatibilă cu funcția de judecată”, potrivit reporterntv.ro.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă conform căreia exercitarea funcției de verificare a legalității netrimiterii în judecată este compatibilă cu exercitarea funcției de judecată.

Curtea a arătat că, potrivit articolului 64, alineatele 5 și 6 din Codul de procedură penală, judecătorul care a participat la soluționarea plângerii împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată nu poate participa în aceeași cauză la judecata în fond sau în căile de atac.