CCR: Patrimoniul universităţilor particulare nu este proprietatea fondatorilor

Publicat: Miercuri, 27 Iunie 2012 19:22 // Actualizat: Miercuri, 27 Iunie 2012 18:11 // Sursa: RTV.net

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale este neconstituţională, informează Agerpres. Astfel, în caz de dizolvare, lichidare sau desfiinţare a instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare nu va reveni automat fondatorilor.

Foto: vertical-online.ro

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, pe 25 mai, Curtea Constituţională cu privire la o modificare a Legii educaţiei naţionale care instituie un nou regim utilizare a patrimoniului universităţilor particulare, astfel încât patrimoniul va reveni fondatorilor în cazul desfiinţării, dizolvării sau lichidării unei asemenea unităţi de învăţământ.

Legea contestată de şeful statului la CC este iniţiată de deputatul Cătălin Croitoru şi senatorul Petru Filip, foşti parlamentari democrat-liberali care au trecut la PSD.

"Astfel, prevederea conţinută de legea transmisă spre promulgare, potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice, constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii de învăţământ superior, ca persoane juridice. În acelaşi timp, prevederile potrivit cărora dispoziţia asupra patrimoniului instituţiei de învăţământ superior este condiţionată de acordul fondatorilor, limitează dreptul de dispoziţie, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice", susţine preşedintele Traian Băsescu, care menţionează că în Constituţie se menţionează că "proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular".

În plus, şeful statului menţionează că modificarea legislativă încalcă în fapt principiul constituţional al autonomiei universitare.

Senatul a adoptat, în aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede că, în caz de dizolvare, lichidare sau desfiinţare, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare revine fondatorilor.

Proiectul privind modificarea şi completarea Legii 1/2011, a educaţiei naţionale, care îi are ca iniţiatori pe senatorul Petru Filip şi pe deputatul Cătălin Croitoru (PDL), a întrunit 68 de voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi 21 de "abţineri".

Iniţiativa legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H