Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să asume în mod constructiv recomandările din raportul MCV

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) îşi exprimă îngrijorarea privind deficitul de încredere pe care România îl acumulează faţă de instituţiile europene, solicitând Guvernului ca recomandările Comisiei făcute în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) să fie asumate în mod constructiv de statul român.

RomaniaTV.net
14 nov. 2018, 16:05
Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să asume în mod constructiv recomandările din raportul MCV

„Atractivitatea României este direct afectată de acest regres în condiţiile în care încrederea în mecanismele justiţiei, în principiile statului de drept şi în valorile europene sunt criterii esenţiale în decizia de a dezvolta investiţii noi. Pentru companiile din România, Europa este un factor de stabilitate şi de creştere, de aceea ele vor beneficia în mod direct de restabilirea rapidă a unui dialog eficient şi de încredere între autorităţile române şi cele europene”, se arată într-un comunicat CDR citat de Agerpres.

În opinia acestora, creşterea economică înregistrată în ultimii ani este un avantaj erodat de factori structurali precum deficitul de forţă de muncă, lipsa de predictibilitate a reformelor, regresul în indicii de competitivitate internaţionali.

„În zorii primei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene, consideram că este deosebit de important ca instituţiile statului român sa proiecteze o imagine credibilă, care să crească capitalul de încredere faţă de oportunităţile economice ale pieţei româneşti şi să fie sursa de predictibilitate pentru investiţiile viitoare. De asemenea, Uniunea Europeană este o sursă de finanţare stabilă a proiectelor de dezvoltare publice şi private care contribuie la convergenţa economică şi socială, alături de creşterea productivităţii interne şi creşterea nivelului de trai”, precizează reprezentanţii CDR.

Potrivit sursei citate, adeziunea României la Uniunea Europeană a avut drept obiectiv şi adoptarea practicilor democraţiilor solide şi a recomandărilor europene, care până în prezent au fost sursa de consolidare şi dezvoltare.

„Prin urmare, cerem Guvernului ca recomandările Comisiei făcute în MCV să fie asumate în mod constructiv de statul român pentru a recâştiga rapid încrederea partenerilor noştri şi ca un prim pas în construirea încrederii pe plan local şi internaţional”, se menţionează în comunicat.

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte 45 de organizaţii şi membri asociaţi. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54.000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB.

Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.