Ce a făcut Irina Rimes cu primii bani câștigați din muzică: „Lumea mă iubește pentru ceea ce cânt, nu pentru ceea ce afișez”

Apreciată de multă lume, cântăreața Irina Rimes a vorbit despre primii bani câștigați din muzică și despre independența financiară.

26 nov. 2022, 10:05
Ce a făcut Irina Rimes cu primii bani câștigați din muzică: „Lumea mă iubește pentru ceea ce cânt, nu pentru ceea ce afișez”

Irina Rimes a condus mult timp o mașină veche, și-a cumpărat haine de la second hand și a avut momente în care avea doar 30 de lei pentru o întreagă săptămână. Aceste lucruri nu au descurajat-o pe artistă, iar din primii bani câștigați și-a cumpărat un microfon, relatează republica.ro.

„Într-o zi am ajuns la concluzia că eram la fel de fericită și cu 30 de lei pe săptămână și cu mai mult de 30 de lei, pentru că mi-am găsit mereu fericirea în lucruri mici. Cumva mie îmi plăcea mai mult drumul către a face bani decât momentul în sine, când faci banii și îi primești”,  a povestit Irina Rimes în cadrul podcastului BCR de inteligență financiară „La bani mărunți”, realizat de Nicoleta Deliu.

Cântăreața din Republica Moldova a învățat valoarea banilor încă de când era mică.

„Îmi plac banii încă din copilărie, de când am realizat că poți să-i dai unui băiat ca să nu te mai tragă de gâțe (codițe – n.n.), la școală – a fost una dintre cele mai bune investiții. De atunci m-am îndrăgostit de bani. Cumva el a devenit băiatul care m-a și protejat pe parcursul anilor de gimnaziu, până când am început să mă protejez singură, mai bine spus până când i-am spus lui tata și a venit tata la școală. Asta a fost copilăria mea”, a declarat Irina Rimes.

La doar 14 ani, artista a început să cânte la evenimente, iar prima remunerație a fost de 40 de euro. Când era copil se îmbrăca de la second hand și, din când în când, își cumpăra un costum mai sofisticat dacă o ajutau și părinții, care pe lângă serviciu aveau și două magazine.

Prima investiție importantă a făcut-o în urmă cu mulți ani, atunci când ți-a dat seama că vrea o piesă a ei, va trebui să plătească un manager. Așa că, pentru prima ei piesă, artista a plătit 400 de euro, dar cea mai bună investiție pentru Irina Rimes rămâne locuința ei.

Citește și: Irina Rimes, adevărul despre kilogramele în plus: ,,Dacă o să slăbesc, nu o să fiu mai talentată decât sunt. Sport nu știu să fac, dietă nu știu să țin”

„Cea mai bună investiție pe care am făcut-o este casa mea. Fiind linistită că am un loc al meu, că trebuiesc să muncesc să îl decorez, aveam un motor, ca să muncesc întruna, să obțin lucruri, pentru că aveam acel apartament pe care trebuia să îl termin de plătit și apoi trebuia să îl amenajez”, spune artista.

Irina a povestit despre o vizită la Paris, împreună cu un fost manager, de la începutul carierei sale, care a făcut-o să ia decizii imporante.

„Am fost în Paris, să semnez un contract. Nu eram atât de bine cu banii, încât să îmi permit să merg prin magazine, unde un tricou costa 30 de euro. Pentru mine era un pic așa… Chiar dacă eram în al doilea an de carieră. Managerul mi-a zis asa: «dacă nu cheltuiești banul, nici nu o să vină la tine. Banii trebuie să circule». Atunci am realizat că nu trebuie să mai fac economii, ci trebuie să investesc. Să investesc la bursă sau în bitcoin. 

Trebuie să mai înveți ceva, pe lângă muzică, ceva ce îți place, ceva ce îți provoacă adrenalină. Și atunci cumva o să ai această nouă ocupație de a-ți urmări banul într-o altă sferă”, a declarat artista.

Irina Rimes a mărturist că a amânat momentul achiziției unei mașini, și a preferat să investească la bursă.

„Banii care stau pot face bani, de ce ar sta în contul tău bancar, când ar putea să se învârtă și să facă mai mulți bani. Găsesc bursa destul de interesantă. E interesant să urmărești graficele, îți dă așa o stare… Știi că ai găcut o investiție în momentul potrivit și după asta suma crește, crește și tu te bucuri. Poți începe o investiție la bursă și de la 200-300 de euro. Eu am început de la 5.000 de euro și mă bucur de o sumă frumușică, pe care nu vreau să o scot încă”, a mai spus cântăreața.

Citește și: Irina Rimes evită să facă plajă. Artista a dezvăluit motivul: „Asta este strict părerea mea”

„Adică în loc să îmi cumpăr o mașină mai fancy, m-am plimbat încă doi ani cu Corsa din 2008, dar în schimb banii pe care mă gândeam să îi dau pe o mașină mai bună i-am investit la bursă. Ajungeam la Pro TV și mă întreba lumea, auzim dar nu mai schimbi mașina? Ai o prestanță, ești coach la Vocea României. Un Mercedes, ceva? Eu ziceam: o să vină la un moment dat, încă nu e momentul. Plus că prefer să am o mașină scumpă în momentul în care am și o viață scumpă. Dar dacă nu am o viață scmpă, atunci de ce? Să întrețin niște aparențe? Sau nu o să mă mai iubească lumea? Lumea mă iubește pentru ceea ce cânt, nu pentru ceea ce afișez”.

A plătit 10.000 de euro să ajungă în România

„Eu când am început nu aveam mulți bani. Când am început, am început cu o prostie, și o să spun acum ceva ce nu am mai spus niciodată. Când am venit în România am venit să semnez un contract și acel contract costa 10.000 de euro. Fată de la țară, de unde să iau eu 10.000 de euro să plătesc un contract.  Plus că eu nu știam că contractele nu se plătesc. Dacă ești talentat și ești promițător, de ce ai plăti pentru un contract? Era cea mai mare prostie. Dar eu neștiutoare și naivă, m-am gândit că asta e poate biletul meu de intrare în România. Cred că 7.000 euro i-am primit de la părinți – au făcut un credit la bancă, pe care apropos, acum 2 ani l-au terminat, și asta se întâmpla în 2014. Restul de bani – nu au mai fost 10.000, mi-a făcut o reducere, au fost 8.500-9.000 de euro – restul mi i-a dat tatăl unei prietene de-ale mele, care avea un business. (…) Venisem în România, am achitat contractul. Desigur proiectul acela nu a mers, nu știu ce a fost în mintea mea, eram naivă rău, dar apoi am ajuns la „Visele” și la primul album. Cumva dacă stau să mă gândesc real, acei 10.000 de euro au fost biletul meu de intrare în România și chiar dacă au fost plătiți pe nimic, cumva își găsesc rostul în toată istoria asta de succes. Se putea și fără 10.000 euro.În domeniul muzical, tu nu poți să-ți cumperi talentul cu banii. Poți să-ți cumperi un început, să zicem, o lansare, un videoclip, o piesă, dar nu poți cumpăra continuitatea. Continuitatea se face cu talent, pasiune, foarte multă muncă, nopți nedormite.Un sfat pentru toți cei care vor să aibă succes – dacă tu construiești un business, o casă, trebuie să o faci cu oameni. Nu ai cum să faci totul de unul singur. Poate te pierzi la un moment dat și nu știi încotro să o apuci. Trebuie să existe cineva lângă tine, care să te îndrepte pe calea dreaptă. (…) Unde nu te descurci, ce nu mai poți să faci, poți să delegi către cineva, care va face chestia asta pentru tine. Cred că Steve Jobs spunea că un lider excelent e cel ce lasă angajații să muncească. Munca ta e să te înconjori de oameni vizionari, oameni cu o inteligență crescută, pe care poți să te bazezi din punct de vedere executiv și să îi lași să facă treaba și tu să îi inspiri. Cel puțin în business-ul meu, treaba mea cea mai importantă e să inspir oamenii de lângă mine. Să vrea să muncească pentru mine, să vrea să muncească pentru ei în acest proiect și astfel proiectul va crește”, 

a mai declarat Irina Rimes.