Ce a mai rămas din Antonov AN-225 Mryia, cel mai mare avion din lume, distrus de ruşi în Ucraina FOTO ŞI VIDEO

Antonov AN-225 Mryia, cel mai mare avion din lume, a fost distrus în războuiul din Ucraina. Aeronava era parcată pe un aerodrom de lângă Kiev şi a luat foc în timpul unui bombardament al armatei Rusiei.

04 mart. 2022, 11:18

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev, a anunţat duminică Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina.

Pe rețelele de socializare au apărut acum şi primele imagini cu aeronava Antonov-225 Mriya distrusă complet.

Restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

 

„Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev’, a transmis Ukroboronprom, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Antonov AN-225 Mriya a zburat prima dată pe 21 decembrie 1988, operând un zbor de 74 minute cu plecare de la Kiev. Aeronava a fost expusă la sol la Paris Air Show în 1989 și a zburat la spectacolul aerian de la Farnborough în 1990.

Citeşte şi: Zelenski, după exploziile de la cea mai mare centrală nucleară: „Europeni, treziţi-vă, vă rog, ruşii trag în centrala nucleară!”

Două avioane au fost comandate, dar numai un An-225 a fost terminat (înregistrat CCCP-82060, transformat mai târziu în UR-82060).

Avionul unic în lume a fost proiectat și construit pentru a transporta naveta spațială sovietică reutilizabilă Buran. Pentru a întruni nevoile noului scop, două motoare suplimentare au fost adăugate, structura de rezistență a aripilor îmbunătățită, iar trenul de aterizare a fost mărit la un număr de 52 de roți.