Ce a păţit Obama după ce a făcut un compliment unei femei ministru

Cu ocazia unei strângeri de fonduri, Obama a salutat prezenţa printre participanţi a lui Kamala Harris, ministru al justiţiei în statul California şi i-a făcut un compliment inofensiv, care a stârnit, însă, indignarea mass-media.

06 apr. 2013, 08:10
Ce a păţit Obama după ce a făcut un compliment unei femei ministru

În societatea americană modernă, un gest de curtoazie atât de banal ajunge să fie etichetat drept un act de sexism – este ceea ce a păţit preşedintele Barack Obama care a salutat prezenţa agreabilă a ministrului justiţiei din California, numind-o pe deţinătoarea portofoliului „cea mai frumoasă dintre miniştrii americani ai justiţiei”, scrie AFP citat de Agerpres.

Cu ocazia unei strângeri de fonduri ce a avut loc joi, în apropiere de San Francisco, Obama a salutat prezenţa printre participanţi a lui Kamala Harris, ministru al justiţiei în statul California: „Este inteligentă, este angajată, este serioasă. Dar se întâmplă să fie şi, de departe, cea mai frumoasă dintre miniştrii justiţiei ai acestei ţări”.

Simplul compliment făcut de preşedintele american a provocat reacţii de indignare, în special din partea presei. „Nu este un compliment. Iar pentru un preşedinte care a devenit un model cultural pentru susţinătorii săi (…) exemplul pe care-l dă este scandalos”, notează editorialistul Jonathan Chait pe site-ul publicaţiei New York Magazine.

În urma acestei reacţii a unei părţi a presei americane, Obama a contactat-o pe Kamala Harris pentru a-şi prezenta scuze.

Preşedintele şi Kamala Harris „sunt vechi şi buni prieteni, iar el nu a dorit niciun moment să minimizeze succesul profesional al ministrului şi nici capacităţile sale”, conform purtătorului de cuvânt Jay Carney

Preşedintele Obama „este foarte conştient de dificultăţile cu care continuă să se lupte femeile la locul lor de muncă şi este de părere că acestea nu trebuie judecate în funcţie de felul în care arată”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: Glume între şefi de stat: Netanyahu i-a spus lui Obama că are o relaţie „incestuoasă” cu presa