Ce a spus ambasadorul SUA despre companiile de stat din România

Profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente, a declarat miercuri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 10:42
Ce a spus ambasadorul SUA despre companiile de stat din România

‘Deşi, evident, este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică. Salut cu entuziasm ofertele publice iniţiale de vânzare de acţiuni ale Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, anunţate de Guvern pentru acest an, precum şi ofertele publice secundare de vânzare de acţiuni ale Petrom, Transelectrica şi Transgaz. Guvernul ar trebui să considere aceste oferte nu doar ca modalităţi de privatizare a respectivelor companii şi de umplere a conturilor statului, ci şi ca modalităţi ca aceste companii să obţină capitalul necesar pentru realizarea de investiţii. De exemplu, Zeta Petroleum, companie australiană de explorare şi producţie de petrol şi gaze naturale, a programat în luna martie realizarea unei oferte publice iniţiale pe piaţa de capital australiană pentru a finanţa investiţiile din domeniul gazelor naturale din România’, a spus Gitenstein.

În situaţia în care în România există 760 de companii de stat, cu o valoare de 11% din PIB, aceste companii ar putea proceda la fel cum a procedat Zeta Petroleum, devenind un motor al redresării economice a României prin fructificarea finanţărilor private pe care le poate oferi piaţa românească de capital, a arătat ambasadorul.

Diplomatul american a atras atenţia că piaţa de capital nu va genera creştere pe termen lung singură. ‘Pentru a fi încununate de succes, ofertele publice iniţiale trebuie să câştige încrederea investitorilor. Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie să demonstreze responsabilitate faţă de acţionari (şi să reacţioneze rapid la sugestiile acestora!). Directorii companiilor trebuie să demonstreze că prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal’, a afirmat Gitenstein.

Ambasadorul american a subliniat că gradul de entuziasm cu care vor răspunde investitorii la ofertele publice iniţiale româneşti va indica nivelul de încredere de care se bucură Guvernul în calitate de partener. Investitorii vor aştepta cu nerăbdare să se realizeze progrese în sectoare cheie precum sectorul energetic, atât în ceea ce priveşte elaborarea clară de politici, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea stabilitatăţii şi sustenabilităţii.