Ce aliment nu trebuie să-ţi lipsească din frigider

Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B şi, desigur, bacteriile lactice vii), iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe.

18 apr. 2017, 16:23
Ce aliment nu trebuie să-ţi lipsească din frigider

Un studiu realizat în 2013 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a evidențiat că 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos și că afecțiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viață sedentar și de o alimentaţie dezechilibrată.

Cel mai adesea invocăm lipsa de timp pe care să-l dedicăm alegerii şi pregătirii alimentelor sănătoase, uitând că avem la îndemână soluţii „gata de consum”– cum este iaurtul, potrivit doctorulzilei.ro.

Şi totuşi, în ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se află pe ultimele locuri, în rândul țărilor din Europa, în ceea ce privește consumul acestui aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la două săptămâni.

Lactatele fermentate, așa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sănătos și benefic pentru organism, fiind și foarte accesibile. Este foarte simplu să le introducem în alimentația zilnică, pentru toţi membrii familiei. Nutriționiştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale și vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării și rețetei, iaurtul este mai bogat în nutrienți decât laptele. În România aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un necesar de 800 mg/zi, bărbații consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu. Reţineţi că lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism„, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Reputatul profesor este de părere și că iaurtul este un aliment esențial pentru nutriția zilnică, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.

Un articol publicat în revista Diabetologia în 2014, referitor la Studiul EPIC-Norfolk, a arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu conținut redus de grăsimi, precum iaurtul, au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce la persoanele care consumă 4,5 pahare de iaurt pe săptămână riscul este cu 28% mai mic.

Prof. dr. Nicolae Hâncu a mai precizat și că un consum regulat de iaurt, în cadrul unui regim restricționat caloric, determină o scădere mai mare în greutate și în depozitul adipos visceral decât în cazul aceleiaşi raţii calorice, însă fără consum de iaurt.

Explicațiile pentru aceasta au fost date de mai mulți autori în câteva articole publicate în 2014 în Jurnalul American de Nutriție Clinică și au vizat: impactul creșterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu fiind un factor de risc pentru obezitate). O altă explicație ar putea să fie aceea că proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare și stimulează mecanismele reglatoare care anunță sațietatea.

Specialiștii în nutriție au început să acorde o atenție deosebită, în ultimii ani, proprietăților nutriționale ale lactatelor fermentate, în special celor asociate iaurtului. Un studiu publicat în 2014 în Jurnalul American pentru Nutriție Clinică a evidenţiat impactul pozitiv al consumului de iaurt ca parte dintr-o alimentaţie echilibrată, în reducerea riscului cardiometabolic la copii și adolescenți.

Nutriționiștii sunt de părere că iaurtul este genul de aliment care poate fi consumat la orice masă: asociat cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara, în completarea unei cine ușoare. Iaurturile special create pentru copii au, susțin specialiștii, un profil nutrițional echilibrat și nutrienți valoroși pentru creștere, datorită conţinutului superior de calciu şi vitamina D.

Citeşte şi Ştii zeama care e deasupra iaurtului atunci când desfaci un borcan? Dacă şi tu o arunci la chiuveta, faci o mare greşeală