Ce alimente este bine să mănânci în acest sezon

Iată ce alimente trebuie să consumi toamna pentru a face faţă sezonului rece.

23 sept. 2015, 17:54
Ce alimente este bine să mănânci în acest sezon

Vara, organismul asimilează mai greu vitamine. De aceea, imediat ce intrăm în toamnă, este bine să ne refacem rezervele interne. Spanacul, de exemplu, care aduce un plus de energie, poate fi consumat zilnic alături de ouă, pește sau carne. Cercetătorii au demonstrat că acesta conține o cantitate mare de vitamina K. Este benefic pentru sănătatea oaselor, a inimii și a ochilor, scrie doctorulzilei.ro.

O altă legumă care trebuie luată în considerare este varza de Bruxelles, care ne ajută în lupta împotriva cancerului, întrucât conține o combinație ideală de substanțe nutritive. Poate fi consumată verde sau fiartă, dacă adăugăm unt, sare, piper, brânză și lămâie, ori în tocane și supe. Din motive strict de miros, evităm să consumăm usturoi sau ceapă la serviciu. Totuși, putem scăpa de respirația urât mirositoare dacă mâncăm un vârf de cuțit de unt. Usturoiul și ceapa sunt bogate în quercitină, un antioxidant puternic care are și efect antihistaminic și ne ajută organismul să lupte contra alergiilor. Ba mai mult, reduc inflamațiile. Sunt bune și la dietă, așa că nu le evitați.

Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci seminţe de in în fiecare zi

Dovleacul conține carotenoide, care au rol antioxidant și se transformă ușor în vitamina A. De aceea, sunt un plus necesar organismului în lupta cu alergiile de toamnă. Pot fi consumați cruzi, dar cel mai adesea îi avem pe masă sub formă de plăcintă de dovleac. Totuși, nutriționiștii ne atrag atenția că ar fi bine să nu exagerăm cu zahărul atunci când preparăm plăcintele.

Afinele au foarte puține calorii, în schimb sunt bogate în antioxidanți, așa că le poți mânca fără oprire. Din ele se poate face o delicioasă salată de fructe, pot fi adăugate în iaurt sau pot fi transformate în suc.

Morcovii și țelina se găsesc din belșug în orice piață și nu sunt scumpi. În schimb, ambii sunt bogați în vitamine. Morcovii, spre exemplu, conțin betacaroten, o sursă foarte bună de vitamina A. Dacă nu-ți place să-i mă- nânci cruzi, ca pe un fruct sau în salate, atunci poți să-i consumi fierți, în ciorbe, sau tocați, în mâncăruri. De asemenea, pot fi pregătiți și la abur. Țelina este o legumă bogată în vitamica C. Are, de asemenea, compuși anti-inflamatori, ceea ce o transformă într-un inamic al alergiilor. Poate fi mâncată crudă, în salate de crudități, sau fiartă, în supe și mâncăruri.

Citeşte şi Cele 14 alimente recomandate de Jamie Oliver