Ce amendă primești dacă îți abandonezi câinele. Un astfel de gest de cruzime te poate costa o avere

Doi bărbați din Bacău au primit o amendă uriașă după ce și-au abandonat câinele pe un câmp. Autoritățile s-au sesizat, după pe rețelele de socializare au circulat mai multe imagini care îi surprindeau pe indivizi chiar în fapt.

08 mai 2023, 16:35
Ce amendă primești dacă îți abandonezi câinele. Un astfel de gest de cruzime te poate costa o avere

În Bacău, doi bărbați urmează să plătească o amendă uriașă după ce și-au abandonat câinele pe un câmp. Legea spune că abandonarea animalelor trebuie sancționată cu amenzi care se pot ridica până la 12.000 de lei.

Protecția Animalelor Bacău s-a sesizat din oficiu în data de 25 aprilie 2023, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care surprind doi bărbați care aruncă din mașină câinele, pe care ulterior îl abandonează pe un câmp. Evenimentul s-a întâmplat pe raza comunei Racova. Autoritățiile s-au mobilizat rapid și i-au sancționat imediat pe cei doi.

Citește și: Povestea impresionantă a lui Cooper, câinele care a mers pe jos timp de patru săptămâni pentru a-și căuta stăpânul. „Nu-mi vine să cred că este acasă”

Potrivit legii 205/2004, care privește protecția animalelor, cei doi bărbați au primit o amendă de 8.000 de lei. În prezent, câinele este în siguranță și se află la o fundație din Bacău.

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, pe o reţea de socializare, privind abandonarea unui câine pe raza comunei Racova, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Bacău s-au sesizat din oficiu, stabilind faptul că, la data de 25 aprilie a. c., două persoane ar fi abandonat, dintr-un autovehicul, un câine, pe raza comunei Racova. În urma verificărilor efectuate au fost identificate persoanele în cauză şi sancţionate contravenţional conform Legii 205/2004, privind protecţia animalelor, cu amendă în valoare totală de 8.000 de lei”, a transmis luni Poliţia Judeţeană Bacău.

Ce trebuie să faci dacă vezi o persoană care își abandonează câinele

Tot potrivit aceleiași legi, publicată în 2014, abandonarea, alungarea, maltratarea, abuzartea sau orice formă de cruzime asupra animalelor sunt strict interzise și sunt pedepsite aspru.

Dacă sunteți martorul unui astfel de act de cruzime sau abandon al unui animal, trebuie să sunați la 112 sau să mergeți la prima secție de poliție și să sesizați autoritățile cu privire la acest lucru. Ulterior, se va face o plângere scrisă la DSVSA (Direcția sanitar veterinară județeană), pentru care veți primi un număr de înregistrare. Un răspuns va veni în maximum 30 de zile lucrătoare.

Din păcate, din cauza nivelului de trai scăzut, oamenii au început tot mai des să își abandoneze animalele de companie. Oamenii nu mai au suficiente venituri pentru a avea grijă de câinii și pisicile lor, așa că aleg această variantă. Totusi, acest lucru nu reprezintă o scuză, iar persoanele care apelează la un astfel de gest extrem sunt sancționate în consecință.

Citește și: Povestea lui Zeus, câinele care a salvat o viață. Patrupedul i-a semnalat stăpânului că are o tumoră